Васил Божков опорочи протеста*  

09 август 2020 10:47   2 коментара   2625 прочита


 

 


Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? 

Лично внесох подписката срещу блокадата на София в прокуратурата, МВР и Столичната община на 5 август, а вчера и в административния съд в София. В самото искане сме казали, че ни притеснява улиците и кръстовищата да са незаконно блокирани, че властите бездействат. Като цяло главният мотив обаче беше, че самият протест беше опорочен. Всички ние, които се включихме в събирането на подписите, сме участници в него в първоначалния му етап. Тогава мислихме, че протестът е породен от енергията на младите хора на България, които искаме промяната да се случи. Но когато видяхме, че на него има и политически фигури, някои от тях известни с не добро име, осъзнахме, че има опит да се манипулира протестът и да ни използват в тяхна полза. Затварянето на улиците ни дойде малко в повече. 

Колко подписа събрахте? 

Над 3000 за изключително кратък период. За по-малко от ден и половина. Просто и ние не очаквахме, че толкова много хора ще откликнат. 

Някой оказвал ли е натиск върху вас да събирате подписите? 

Разбира се, че никой не ни е принуждавал. Но ние не търсим медийна известност или някаква политическа проява. Просто искаме нещата да се случват по правилния начин, а при такава анархистична постъпка и безредие въобще не може да става и дума за демокрация. А и ако искаме промяна, трябва първо ние да се променим и да спазваме закона. Няма как да изискваме от някого, например от политиците да спазват правилата при положение, че ние не го правим. Протестът е протест, когато е законен. Има законови начини за провеждането му. Ние сме за промяна, но по легитимен начин. 
В чужбина хората също протестират, но никой не е блокирал кръстовища, не е затворил насилствено улици. Не може да се пречи на останалите хора в града. 

Вие самата срещахте ли трудности при придвижването заради трите блокирани кръстовища? 

Да, разбира се, като се има предвид, че целият център беше затворен. Задръстването навсякъде беше огромно. Ако преди отивах на работа за 15 минути, сега ми отнемаше 35 минути. Но пак ви казвам - не битовите неудобства ни накараха да съберем подписите, а опитите за манипулация и опорочаване на протеста. 

В кой момент разбрахте, че протестът е опорочен? 

Честно казано изявлението на един небезизвестен български олигарх преля чашата, защото той каза, че стои зад всичко и зад всички на протеста. Той не стои зад мен и моите приятели. Ние не желаем такъв човек да стои зад нас. 

Не знаем нищо за вас. Представете се. 

На 30 години съм, завършила съм политология в УНСС. Работя в сферата на малкия частен бизнес. В повечето случаи съм била аполитична, защото не съм намерила своя идеал в представляващите ни. В началото с доста голям ентусиазъм реших да се включа в протеста, но уви, за пореден път не се случи точна така, както съм си представяла. 

Много ли са хората като вас - в началото отишли на протестите с ентусиазъм, а след думите на Васил Божков да са се почувствали използвани? 

Да. На вас не ви ли се струва така? Не смятам, че е редно въобще да има каквито и да е политически представители на протеста. Смятам, че промяната трябва да дойде от гражданите. Да има ред, да няма анархия, защото живеем в демократична държава. 

*Ана Михова, в-к "24 часа 

 
 

2 коментара
09 Август 2020 17:08 | Ali
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Drisla


09 Август 2020 17:55 | ���
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Браво.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар