В САЩ разрешиха използването на роботи убийци

02 декември 2022 13:20   1792 прочита
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock


Снимка: Shutterstock

Сан Франциско смята да разреши на своите полицаи използването на роботи убийци, предаде Франс прес.

Градската управа прие във вторник документ, предвиждащ полицията да използва роботи, способни да убиват, в изключителни случаи – например при терористични атаки или масови убийства, каквито често стават в САЩ. Окончателното решение на градските власти се очаква на 6 декември, но случаят вече предизвика оживена полемика. Противниците на предложението се страхуват, че ако бъде прието, може би предстои ръст на полицейското насилие и бъдеще, каквото се описва във филмите за Терминатора.

"Използването на роботи в потенциално смъртно опасни ситуации е решение за крайни случаи", увери в комюнике шефът на полицията в Сан Франциско Бил Скот. "Живеем във време, в което масовото насилие зачестява. Нуждаем се от тази опция, за да спасяваме живота на хора, ако подобни трагедии се случат в града ни", изтъкна той

Според комюникето единствено високопоставени полицаи ще могат да дават заповеди за използване на робот убиец. Полицията на Сан Франциско вече притежава различни роботи, които управлява дистанционно и ги използва "при сигнали за бомба, опасни материали и при други инциденти, когато полицаите трябва да се държат на разстояние". Нововъведението ще даде възможност да се използват роботи за поставяне на експлозивен заряд, "способен да обезвреди или дезориентира упражняващ насилие въоръжен или опасен заподозрян, който заплашва да отнеме човешки живот", посочи полицията, предаде БТА.

"Роботите, екипирани по този начин, ще бъдат използвани само за спасяване на невинни хора", увериха силите на реда. "Това е ужасна политика и точно обратното на това как полицията би трябвало да използва роботите", реагира чрез "Туитър" Пол Шари, вицепрезидент на аналитичния Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Предимството на роботите е, че могат да създават повече разстояние между силите на реда и дадена заплаха – точно за да няма нужда нейният източник да използва смъртоносна сила. Полицаите могат да използват множество средства, за да неутрализират нападател, без да го убиват – тейзъри, заслепяващи гранати, сълзотворен газ и др., подчерта той. Според него решението на Сан Франциско, чийто пример може да бъде последван и от други градове, говори за "милитаризация на американската полиция"./Факти.бг


Още за: роботи   САЩ   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар