В Русия се задават по-тежки времена, отколкото правителството предполага

21 ноември 2014 12:00   4666 прочита
Ако петролът продължи да поевтинява, Русия ще преразгледа бюджетната си политика. Сн.: EPA/БГНЕС
Ако петролът продължи да поевтинява, Русия ще преразгледа бюджетната си политика. Сн.: EPA/БГНЕС


Ако петролът продължи да поевтинява, Русия ще преразгледа бюджетната си политика. Сн.: EPA/БГНЕС

Според банкери официалните прогнози за близките 3 години са твърде далеч от реалността

В най-близко време в Русия ще има рецесия и е твърде вероятно да настъпи 3-годишен икономически спад, предупреждават банкерите, цитирани от "Независимая газета".

През 2015 г. руският БВП ще намалее с 1,3 на сто, през 2016 г. ще има спад с 1 процент, през 2017 г. - с половин процент. И чак през 2018 г. "икономиката ще живне малко от малко" и ще отбележи ръст с 0,3 на сто.

Макроикономическите проблеми на страната ще се отразят върху на доходите на населението - догодина те ще намалеят най-малко с 1 процент. Този спад на свой ред ще ограничи потребителското търсене и общата икономическа неяснота най-вероятно ще тласне надолу доверието на хората в банковата система, предрича руският вестник.

Никоя официална прогноза обаче не предвижда продължителен икономически спад в Русия.

Премиерът Дмитрий Медведев съобщи, че ако петролът продължи да поевтинява, кабинетът ще преразгледа бюджетната си политика. Финансовият министър Антон Силуанов уточни, че критичната черта, отвъд която догодина ще последва рецесия, е 60 долара за барел. Според министерството обаче такъв срив в цените на нефта е твърде слабо вероятен - Силуанов очаква догодина цени от 80-90 долара за барел.

Експерти на вестника дават различни мнения за перспективите на руската икономика. Ако ситуацията се изостря и занапред, рецесията може да стане неизбежна, смята Артьом Деев.

"Не бъдат ли премахнати западните санкции, инвестициите в Русия ще продължат да намаляват, руските компании все така ще останат без достъп до западните пазари на капитал", пояснява той.

Според Дария Желанова обаче "още няма силни поводи за песимизъм.

Най-неблагоприятният сценарий, т.е. ако петролът поевтинее до 50 долара за барел и бъдат наложени доста по-сурови санкции, ще означава трудни времена за Русия, но катастрофа все пак няма да има".

Според експерта Владимир Тихомиров например, икономиката на Русия е "в обсадно положение" и вместо очаквания досега бавен растеж през 2015-2016 г. всъщност ще настъпи спад.

В Русия не бива да се случи "цветна революция", заяви вчера президентът Владимир Путин на заседание на федералния Съвет за сигурност. За целта властта и обществото трябва "в единен фронт" да се захванат с превенция на екстремизма, без да забравят, че "Русия е свободна страна", цитира "Комерсант" в материал по темата държавния глава, предаде БТА.

Путин призова срещу екстремизма да се обединят министерствата, всички нива на властта, образователната система, политическите партии, структурите на гражданското общество, правозащитните организации и духовниците от традиционните религии в Русия.

Тази дейност изобщо не означава борба с другомислието, посочи той.

"Страната ни е демократична, свободна и гражданите й имат право на собствено мнение и право да го изразяват, имат право да са в опозиция спрямо властта", заяви руският лидер.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар