В плато сме, отсече Кантарджиев. Съветва срещу кръвосърсиване след ваксина

31 март 2021 10:31   4592 прочита


Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици – се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола, настоя директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че в момента се намираме в плато и до седмица се очаква спад на заболелите, пише Glasnews.

"Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкоз не се пуска – маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата", настоя професорът.

Кантарджиев все пак призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други.

Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре – тогава ситуацията у нас ще се влоши.

"Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите", настоя експертът пред bTV.

Проф. Кантарджиев обясни още, че официално преболедувалите у нас са около 300 хил., а като се прибавят хората, които не са влезли в статистиката – броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хил. души пък са ваксинирани. Според него тези цифри показват, че с имунитет са близо 2 млн. българи. 

Професорът бе категоричен още, че стратегията ни е – всички получени количества ваксини да се прилагат веднага. Според него до края на лятото трябва да се постигне колективен имунитет, така че да се ограничи разпространението на заразата.

"Обществото е много чувствително към страничните явления. Най-малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма. Аз съветвам хората, които се имунизират, с всички ваксини, хубаво е малко повече домати и доматен сок да се консумират – това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване", коментира директорът на НЦЗПБ.

За новия британски вариант на коронавируса, който вече е водещият щам у нас, проф. Кантарджиев заяви, че от него трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. Той уточни, че при тази разновидност рядко се губи обоняние.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар