В пернишка болница: С инвалидност, на студено, на опашка в коридора...

04 декември 2020 07:53   1820 прочита


 Пациенти с инвалидност, а някои от тях и с COVID-19, бяха оставени да чакат в коридор на Спешно отделение в пернишка болница, съобщи Нова телевизия. 

Според очевидци това се е случило при отворена външна врата и температури под нулата. 

 
В тази ситуация се озовава преди дни 65-годишният инвалид с COVID Тодор. Той и останалите пациенти от болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник трябвало да бъдат преместени или изписани от там. Причината - РЗИ поставя здравното заведение под карантина за две седмици. Така 12 от болните попадат в Спешното отделение на МБАЛ "Рахила Ангелова". На мястото близките им остават неприятно изненадани от гледката. 

"Заварихме меко казано една апокалиптична картина. Останалите болни, които са извозени от профилакториума, бяха настанени в коридора. Някои бяха в количка, други - на носилка по леко облекло. Вратата беше отворена, а навън -7 градуса", разказа доц. д-р Петко Петков. 

От болницата не откриват вината в тях. Причината за изчакването била многото пациенти, които са докарани наведнъж. 

"Изчакали са в коридора, защото когато дойдат 12 души, нямаме места, в които да ги разположим и да бъде топло. Освен това коридорът е отоплен, не е студен чак толкова. Хората са завити с одеяла. Не може да ги качим по отделенията, защото не се знае кой от тях ще бъде хоспитализиран и кой - не", коментира директорът МБАЛ "Рахила Ангелова" д-р Анатоли Митов. 

Лекарите изпращат Тодор за домашно лечение. Трима от петимата лекари в болницата за рехабилитационно лечение са с положителни проби за COVID -19. Един с придружаващо заболяване, а друг след операция. 

"Лечебно заведение без медицински персонал не може да осъществява дейност. Няма откъде да бъдат командировани медицински лица", посочи зам. -кметът на Перник Стефан Кръстев. 

Близките на Тодор се опасяват от разпространение на заразата и то не само вкъщи. 

"Виждам едно противоречие с цялата идеология в момента с ограничаването на заразата. Ние правим точно обратното - имаме един клъстер, разцепваме го на парчета и го оставяме да прави, каквото и да е нататък", заключи доц. Петко Петков. 

 www.dnes.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар