В края на януари започва масовото тестване на учителите преди ваксинацията   

15 януари 2021 05:41   2384 прочита


 
 
В края на януари започва масово тестване на учителите преди ваксинацията против Covid-19. Това заяви във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНР. 

Все още има неясноти около предстоящата ваксинация в домовете за дементноболни и хора с умствена изостаналост. Регионалните здравни инспекции ще организират ваксинирането на учителите, като вариантите са два - или на място в училище, или в сега действащите имунизационни кабинети, посочи Ангелов и уточни, че преди това ще е тестването. 

"От 25 януари започва масовото тестване на българските учители. Не се предвижда включване на антителните тестове в регистъра, който е за Covid-19", поясни той. По повод опасенията на ръководствата на домовете за болни с деменция и за хора с умствена изостаналост за тежките придружаващи заболявания на потребителите, което би осуетило ваксинацията, министър Ангелов заяви: 

"Завъртяха се в медиите няколко твърдения, че ваксината основното ѝ противопоказание са придружаващи заболявания. Няма такова противопоказание. Хората, които са в тези домове, могат да бъдат ваксинирани". 

 Предстои Здравното и Социалното министерство да дадат допълнителни указания за информираното съгласие при имунизация за пациентите с ментални проблеми. По повод предстоящия национален протест на танцовите школи с настояване да бъдат отворени за работа, министър Ангелов посочи, че на този етап приоритет са учениците и плановите операции

Нюз бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар