В Испания може скоро да се въведе 4-дневна работна седмица 

04 декември 2020 07:34   2170 прочита


В Испания може скоро да се въведе 4-дневна работна седмица 
 

Подобна идея се обсъжда в много страни. Някъде вече дори работят по този начин. 

Испанското правителство анализира как би се отразило съкращаването на работното време, както и четиридневна работна седмица, съобщава Bloomberg 

Според Пабло Иглесиас, лидер на крайно лявата партия "Подемос“, правителството обмисля да предложи по-кратък работен ден, за да стимулира заетостта. Коментарите дойдоха дни, след като гигантът за потребителски стоки Unilever обяви, че ще изпробва четиридневна работна седмица в Нова Зеландия, за да подобри благосъстоянието на работниците и да увеличи производителността. 

Тази идея не е нова и съществува от години по целия свят, но пандемията тази година и нейното въздействие върху работния процес, благосъстоянието и неравенството доведоха до нов тласък в посока обмисляне на икономиките и социалните структури. 

По-специално, огромното използване на програми, които имаха за цел да задържат наетите работници по време на локдауните, призова за стимули и по-голяма подкрепа за хората с ниски доходи или тези в уязвими индустрии, пише bloombergtv. bg. 

Всяко предложение за промяна на работната седмица в Испания ще бъде представено от правителството в рамките на така наречената рамка на социалния диалог със синдикатите и индустриалните групи. 

Снимка: Pixabay 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар