Ураганът Матю отслабва, загиналите нараснаха до 877

08 октомври 2016 10:48   1764 прочита
Снимка: Reuters
Снимка: Reuters


Снимка: Reuters

Десетки хиляди останаха без дом след преминаването на бурята през Хаити

Ураганът Матю бе понижен в буря от втора категория, съобщи Националният център за ураганите на САЩ. В същото време броят на жертвите нарасна до близо 880 души, а десетки хиляди са останали без дом. Очаква се загиналите да нарасне заради разпространението на холера.

Ураганът се оказа най-мощният от 2007 година. Властите твърдят, че в южната част на Хаити, която е пострадала най-силно, са разрушени над 3200 къщи. Най-малко 350 000 хаитяни се нуждаят от помощ. Редица държави, сред които САЩ, Франция и Венецуела, вече обявиха готовност да окажат хуманитарна помощ.

Скоростта на ветровете на урагана вече спадна до 175 км/час. Матю се движи със скорост от 19 км/час и все още е над югоизточната част на САЩ.

В щата Флорида ураганът взе четири жертви, които засега са единствените загинали в САЩ от природното бедствие, предаде Асошиейтед прес. Без ток са над 1 милион души.

От сряда досега са анулирани около 5000 полета в югоизточната част на САЩ, а увеселителните паркове Дисниленд, Юнивърсъл студиос и Сий уърлд са затворени.

Търговските пристанища в западната част на Флорида възобновяват работата си, която бе прекъсната заради урагана.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар