Ураганът Матю бързо върви към Флорида, гвардията е на крак

07 октомври 2016 09:44   2244 прочита
Първи силни ветрове във Вироу бийч, Флорида, предвещават идването на урагана Матю. Сн.: БТА
Първи силни ветрове във Вироу бийч, Флорида, предвещават идването на урагана Матю. Сн.: БТА


Първи силни ветрове във Вироу бийч, Флорида, предвещават идването на урагана Матю. Сн.: БТА

В щата Флорида са мобилизирани 3500 военни от Националната гвардия, за да помагат за справяне с последиците от урагана Матю, предаде БТА.

Други 4000 допълнителни гвардейци са поставени в пълна готовност в щата, за който президентът Обама от вчера обяви извънредно положение.

Извънредно положение е обявено и Южна Каролина и Джорджия. С приближаването на стихията метеоролози предупреждават за риск от "убийствени наводнения" и в трите щата.

Ураганът е от четвърта степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Ветровете му са със скорост 215 километра в час.

Матю е първият мощен ураган, който се очаква да удари директно САЩ от над 10 години, отбелязва Ройтерс. А американският Център за ураганите смята, че това може да е най-мощната от 118 години насам стихия, ударила североизточните части на Флорида .

Очаква се ураганът да предизвика вълни с височина от 3,35 метра покрай крайбрежието на щата.

Ураганът тази сутрин (по българско време) се намираше на 170 км югоизточно от Кейп Канаверъл във Флорида, допълва Франс прес. Матю се придвижва със скорост от 20 километра в час и се отдалечава от Бахамите.

Очаква се той да мине много близо или дори директно над източното крайбрежие на Флорида по-късно днес.

Източно от Матю, в Атлантическия океан депресията Никол се превърна в ураган вчера. Тя бързо набра сила и достигна категория. Ветровете й са със скорост 165 километра в час. Засега ураганът не застрашава обитаеми зони.

С приближаването на Матю към САЩ беше издадена заповед за евакуацията на над 2 милиона души, от които над 1,5 милиона са във Флорида, припомня Франс прес.

В Южна Каролина на евакуация подлежат над един милиона души. Заповеди за евакуация са издадени и за жителите на шест окръга на Джорджия

За град Дейтона бийч и окръг Волузия във Флорида беше обявен комендантски час, който е в сила от 4 ч по Гринуич местно време. Мярката ще продължи до 11 ч по Гринуич (14 ч по българско време) на 8 октомври.

Атракционните паркове на компанията Дисни във Флорида бяха затворени, което е рядкост.

Не по-малко от 339 са загиналите в Хаити

Преди това Матю нанесе огромни щети в най-бедната американска страна - Хаити. Най-тежко положението е в югозападната част на страната и по-специално в град Жереми, в който 80 процента от сградите са изравнени със земята.

Градът е с население 30 000 души. Крайбрежният град Ле Кайес, който е по на юг също е пострадал тежко от бурните ветрове и проливните дъждове.

Представители на местните власти обявиха, че жертвите на урагана Матю в страната са 339, предадоха Ройтерс и Франс прес. Това е много повече, отколкото се смяташе първоначално. (Тази нощ местни медии съобщаваха за 264 жертви на урагана.)

Стихията премина и в Доминиканската република, където отне живота на четирима души, допълва Ройтерс.

Щетите от Матю на Бахамите все още се оценяват. Ураганът мина и през източните провинции на Куба.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар