Управляващите форсират закона за КПКОНПИ 

06 юли 2022 07:23   2 коментара   3990 прочита


 
 
 
Проектът за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната" веднага след като ИТН напусна управляващата коалиция е в дневния ред за днешното заседание на правната комисия в парламента. Няма обаче яснота дали изобщо комисията ще успее да заседава днес. Последните пъти заседанията се отменяха заради актуализацията на бюджета, а преди това и заради липсата на кворум, пише "Сега". 

Кворумът на правната комисия е 13 души. Той беше постижим от управляващите, докато ИТН бяха част от тях. Партията на Слави Трифонов има трима депутати в 24-членната правна комисия. "Продължаваме промяната" има шестима, БСП - трима, а "Демократична България" - двама. Т. е. трите партии от правителството в оставка имат 11 народни представители в комисията. Те не са достатъчни за кворум, нито за приемане на решения, ако комисията е в пълен състав. 


Затова изглежда изключително малко вероятно дори комисията да заседава, да успее да приеме на първо четене ключовия за ПП проект. Още повече, че премиерът в оставка Кирил Петков обяви като една от причините за раздора с ИТН точно антикорупционното законодателство. Не може да се очаква подкрепа и от другите парламентарни партии. 

Проектът предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество - КОНПИ. В същото време се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). В тази комисия ще работят разследващи инспектори, които ще извършват разследващи действия само за корупционни престъпления и ще имат право да носят служебно оръжие. Началниците им няма да могат да им се месят с указания или по друг начин, предвижда още проектът. Въвежда се и съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува наказателно производство по предложение на КПК. 

Когато преди седмица Петков обяви, че Асен Василев ще е кандидатът на ПП за следващ премиер, той очерта и основните цели за първите 6 месеца на това бъдещо управление. Първата е да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. Това също би минало трудно при сегашната конфигурация в парламента. 

Реформата в КПКОНПИ винаги е била сочена от ПП като основен приоритет. Тя обаче така и не се случи. Сотир Цацаров подаде оставка като председател на комисията, но и досега мястото му се заема от заместника му Антон Славчев. Самият Цацаров се върна като върховен прокурор и дори получи отдел в прокуратурата, който да оглави. А междувременно Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата го почистиха от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. 

2 коментара
06 Юли 2022 15:26 | ГРОБАРИЯ
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

този дали неговори така под влиянието на алкохола.


07 Юли 2022 16:01 | 123
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кадровика на ОД на МВР Благоевград Петър Петров е любовнк на шефката на сектор паспортна в ОДМВР БЛАГОЕВГРАД Радостина Димитрова - Петър Петров змията я изнудва с уволнение и спи с нея.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар