Управителят Любомир Павлов: Христо Грозев искаше да вкара в Медийна група Делян Пеевски

01 април 2011 00:18   7347 прочита


Ужиленият съсобственик Хр. Грозев: Налял съм в ежедневниците десетки милиона лева

Един от собствениците на вестниците “24 часа” и “Труд” Христо Грозев искаше да вкара в Медийна група "България холдинг" "Винпром Пещера” и депутата от ДПС Делян Пеевски, заяви управителят на изданията Любомир Павлов пред ТВ7 вчера сутринта. Това стана, след като той и съдружникът му Огнян Донев, собственик на “Софарма”, бяха обвинени от Грозев, че са направили зад гърба му корпоративно прехвърляне на по-голяма част от акциите. “Има промяна на собствеността " от 53% нашата собственост е смъкната до 9%. За щастие Търговският регистър отказа да впише това”, заяви Грозев също в студиото. Още в сряда той се оплака, че му е забранен достъп до сградата, в която се помещават вестниците.

“Той поиска да включи нови акционери, а знае, че не може без мен и Донев да направи това. И това бяха “Винпром Пещера”, които са му били съученици и им дължи пари. А на мен ми каза, че са читави хора. Аз казах, че ако дължи пари, че ще му дадем, за да си върне парите, но ми отговори: “Не мога, те ще ме убият!” Нека да отидем на полиграф, защото той може да си измисля. Аз съм говорил конфиденциално и с главния прокурор да му осигурят охрана. Той ми предложи и други акционери, но те са собственици на ТВ7, като Делян Пеевски, разказа сензационно Павлов, според когото Грозев е опитал да лобира за определени фирми с цел да определя политиката на вестниците.

Делян Пеевски, който в Пиринско е известен като благоевградски зет, въппитаник на ЮЗУ "Н. Рилски" и настоящо гадже на звездата от "Пайнер" Цветелина Янева, и майка му Ирена Кръстева притежават холдинга "Нова българска медийна група", която издава вестниците “Монитор” и “Телеграф”. Зад него стои собственикът на корпоративна банка Ц. Василев, който е де факто най-крупният медиен бос в България.

Грозев, който е представител на австрийската фирма съдружник, отрече твърденията за Пеевски, като заяви, че дори е говорил в ЕК за опита му за монополизиране на българските медии. Всички останали твърдения той оповерга с думите, че "всичко това ще отиде в прокуратурата". Той обаче също отправи обвинения срещу Павлов. Според Грозев той разпространявал слухове по негов адрес, че "е човек на чуждите служби".

"Този човек има нужда от специализирана помощ", отговори Павлов.

Той заяви още, че изцяло закупуването на вестниците са поели заедно с Огнян Донев, като обезпечили и заема на Грозев. А той не дал обещаните 17 000 евро, за което имам разписка.

Грозев репликира, че е дал десетки милиона лева, но Павлов е направил всичко възможно тези пари да не бъдат приети. “Ние инвестирахме милиони долари. Всичко, което Павлов казва, не е точно. Тази сделка беше наша, ние бяхме поканени. Тази сделка беше направена извън покупната цена. Освен цена се искаше и за бъдеща независимост на медиите. Ние не можем да сме толкова заможни колкото Донев и Павлов.”, коментира още Грозев.

“Аз нося разписка, която показва, че има на два пъти вноски по 2 млн. евро, което не е десетки милиони. Той има нужда от помощ, не психиатрична, или юридическа”, отвърна Павлов, който бе категоричен, че управлява еднолично медийната група и Грозев е дал съгласие чрез пълномощно, в което било упоменато, че може да продава акции и да контактува с банки. На това Христо Грозев отговори, че се е предоверил и има 20 смс-а, в които всички му казват: “Не ти ли казах” по отношение на Любомир Павлов. “Трябваше да се гони сделка, уговорката беше Павлов да е тук, за да търси банкови инвеститори. Когато аз обикалям Франкуфурт, Есен, той трябва да е тук. Аз му дадох пълномощно с уговорката всяка сделка да се уговаря предварително по телефона”, допълни Грозев.

“Бясна съм. Такава ще е реакцията и на колегите ми”, коментира пред телевизията журналистката от “Труд” Валерия Велева, чието име не е вече в редакционното каре и вероятно я чака уволнение. “Това е мръсно бельо, за което журналистите не сме знаели и на което обществеността не трябваше да става свидетел. С какви очи аз ще поискам интервю, например от президента или от премиера, когато зад гърба ми стоят такива собственици”, заяви тя и сравни скандала Павлов-Грозев с дебата между Петър Стоянов и Богомил Бонев по време на президентските избори преди няколко години. “Подборът на новите главни редактори не е направен поради техните качества, а по други причини. Това няма как да не се отрази върху вестника, върху стабилността на журналистите”, каза още Велева, като изрази съмнение в свободата на 2-та ежедневника.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар