Украйна очаква нови руски удари тази седмица  

28 ноември 2022 08:57   2 коментара   2419 прочита


 

Началото на седмицата вероятно ще се окаже не по-малко трудно за Украйна от предходните седем дни. За това предупреждава украинците президентът им Володимир Зеленски. В ежедневното си видеообръщение Зеленски заявява, че очаква нови руски ракети. 

"Разбираме, че терористите подготвят нови удари, знаем това със сигурност. А и докато имат ракети, няма да се успокоят", заяви украинският президент във видеопослание в неделя вечерта. 

"Нашите отбранителни сили се подготвят. Цялата държава се подготвя. Разработват се всички сценарии, включително с партньори. И нашето единство с вас трябва да бъде в готовност", каза Зеленски, като призова да не се оставят без помощ нуждаещите се и да не се пренебрегват сигналите за въздушна тревога. 

 

От неделя в повечето региони на Украйна са в сила стабилизирани графици за електроснабдяване, след като в продължение на седмици основна цел на руските ракети и удари бяха именно обекти от енергийната инфраструктура на Украйна. Последната руска бомбардировка в сряда нанесе най-тежките щети досега в конфликта, оставяйки милиони хора в Украйна без ток, вода и отопление. 

"Ситуацията в енергийния сектор е под контрол и аз благодаря за това на хилядите хора, които работиха денонощно в нашата страна, за да възстановят електроснабдяването, водоснабдяването, топлоснабдяването и комуникациите", заяви Зеленски. 

Той благодари и на предприемачите, които оборудват своите офиси, клонове и кафенета с така наречените "неразрушими точки" - места, където жителите могат да зареждат мобилните си устройства или да се стоплят. 

Обилни снеговалежи се очакват тази седмица в Източна и Северна Украйна, като денем и нощем температурите ще падат под нулата. Операторът на електропреносната мрежа "Укренерго" съобщи, че ще може да покрие само три четвърти от нуждите на потреблението, което налага ограничения и прекъсвания на електрозахранването в цялата страна. 

Вчера руските войски нанесоха ракетен удар по град Кривой рог в Днепропетровска област. Това е родният град на президента Зеленски и не за първи път руската армия го взима като цел. 

ISW: Студът усложнява бойните действия в Украйна 
ISW: Студът усложнява бойните д 

2 коментара
28 Ноември 2022 10:07 | 1
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Тоя загроби поне 500к от местните


28 Ноември 2022 10:41 | НИК
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

ПУТИН Е ПСИХИЧНО БОЛЕН ДИКТАТОР
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар