Ужасът след земетресението в Турция няма край!   Буквално с часове се увеличават жертвите   

02 ноември 2020 07:28   1 коментар   1960 прочита


 Буквално с часове се увеличават жертвите от земетресението с магнитуд 6. 6 по Рихтер, което разтърси района на Измир в петък. От правителствената служба за реакция при бедствия и кризи (АФАД) съобщиха, че жертвите са вече 64 души. 940 души са ранени, от които 218 се лекуват в болниците. Продължават спасителните операции, понеже се смята, че под развалините на 8 жилищни блока има затрупани хора. Но с напредването на времето намаляват и надеждите за намиране на живи хора. 

Поради което се предполага, че числото на жертвите ще се увеличи. След разрушителния трус с магнитуд 6. 6 по Рихтер в петък в поразения регион са станали 947 вторични труса с магнитуд до 4 степен. Същевременно земетресение с магнитуд 4. 5 по Рихтер разлюля в 10 часа сутринта известния курорт Кушадасъ (Птичият остров) на егейското крайбрежие.

По данни на АФАД епицентърът на труса е бил в морето на 7 км дълбочина в залива Кушадасъ. От обсреваторията Кандилли в Истанбул обаче обявиха магнитуда на труса 4. 7 по Рихтер. Кандилли преди това определи по-висока степен и за земетресението в Измир - 6. 9 по Рихтер, докато от АФАД обяви 6. 6 по Рихтер. След труса от 4. 5 край Кушадасъ са били регистрирани още 4 вторични по-слаби трусове.

Което предполага според сеизмолозите, че земетресението край Кушадасъ е самостоятелно земетресение. По данни на общината Кушадасъ няма данни за пострадали и нанесени щети, но трусът е предизвикал силна паника. На Кушадасъ през последните месеци са се заселили много хора от други области на страната заради пандемията на коронавируса.

В града и околните селища има много частни вили, а също и почивни станции на различни ведомства. Обстановката в Измир е тежка, съобщават турските медии. Предполага се, че най-малко още 100 души са в неизвестност. Десетки сгради, особено в района на епицентъра Сеферихисар, са силно поразени. Част от бездомните са настанени в палатки. По линия на Червения полумесец и с помощи, предоставени от много общини, се осигурява храна, завивки, продукти от първа необходимост за пострадалите.

Но пандемията от коронавирус усложнява допълнително обстановката. И е допълнителна заплаха, особено за пострадалите, които са без жилища и се настановят в палатки, а също и за спасителните акции. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, който е в Измир, предупреди, че борейки се с пораженията от земетресението, има много голям риск от разрастване на пандемията заради събирането на много хора на едно място.

Министър Коджа призова спасителните екипи, местните власти, гражданските организации да засилят в максимална степен противоепидемичните мерки, да осигуряват маски на хората и да дезинфекцират местата за настаняване на пострадалите. 

Прочети повече в Blitz. bg:

1 коментар
02 Ноември 2020 23:56 | Иван
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

на гадните турци така им се пада
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар