Учители: Спрете незабавно присъствените занимания на учениците. Почина още един колега 

27 февруари 2021 06:44   2387 прочита


  

За спиране на присъствените занимания на учениците призоваха учители от цяла България. Те разпространиха отворено писмо, в което като причина за призива си посочват, че още един техен колега си е отишъл след Ковид. Така жертвите в съсловишето са станали 83. Позицията на "Учители за безопасно образование" бе разпратена до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR. 

 
Ето и пълния текст на позицията: 
 
"Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/, загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък. 
 
Екипът на Учители за безопасно образование настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи. 
 
Възстановяването на присъственото обучение от 04. 01. 2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това: 
 
- У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса; 
 
- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции; 
 
- Към 24. 02. 2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217. 9 души на 100 000 население; - Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи; 
 
- Към 21. 02. 2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост; 
 
В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители. 
 
Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи". 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар