Убийство на чернокож наложи извънредно положение в САЩ  

29 май 2020 08:04   1 коментар   3049 прочита


Кметът на град Минеаполис (щата Минесота) Джейкъб Фрей обяви извънредно положение на фона на протестите, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, умрял след като бе задържан от градската полиция, предава CNN, цитиран от „Фокус“. 

Според указа, публикуван на сайта на кметството, въвеждането на извънредното положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на бойци от Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда. Освен това градските лидери получават възможност да потърсят помощ от властите в съседни градове, щата Минесота и федералното правителство. 

Фрей подчерта, че е принуден да въведе извънредно положение, тъй като задълженията му като кмет включват „възстановяване и поддържане на реда и реда в Минеаполис, намаляване и опит за избягване на възможни рискове във връзка с населението и имуществото, свеждане до минимум на риска от прекъсвания в работата на градските служби, за да се гарантира работата на местните власти за защита на здравето и безопасността на членовете на общността“. Извънредното положение се въвежда за период от 72 часа и предполага възможността за по-ранното му отмяна от Общинския съвет. 

По-рано губернаторът на Минесота Тим Уолс вкара Националната гвардия на САЩ за поддържане на реда заради масовите протести, причинени от смъртта на афроамериканец, по време на които се сблъскаха с полицията. Както следва от изявлението на Уолш, бойците на Националната гвардия трябва да помогнат „за обезпечаване на сигурност и поддържане на спокойствие“. Това решение е взето след вандализъм, както и сблъсъци между демонстранти и полиция. 

.dnes.bg/

1 коментар
29 Май 2020 17:48 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Арно си праат и едните и другите...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар