У нас няма икономически условия за съществуването на свободни медии

26 април 2011 00:16   1652 прочита
Цв. Томов
Цв. Томов


Цв. Томов

Нулева ставка за медийното разпространение предлага социологът Цветозар Томов

Много по-важно е да си оправим медиите, отколкото парламента, смята социологът Цветозар Томов. Той предлага нулева ставка за медийно разпространение, защото у нас няма и икономически условия за съществуването на свободни медии. От друга страна се надява на развитие на рнтернет медиите, които са по-евтини и много по-трудни за манипулация и контрол.

Цветозар Томов споделя критиките на Брюксел по отношение на намаляваща свобода на медиите у нас. Според него манипулативните техники в медиите са се развили до безобразие, нараства неясността относно икономическите зависимости, произхода на средствата, собствеността, безцеремонното провеждане на политически акции. Той споделя две визии за медиите - като рекетьори или като слуги на властта.

Именно неразвитостта на медиите, по негово мнение, е една от пречките да имаме нормален политически живот. Томов смята, че един от начините да има по-честни избори у нас е да се наложат стриктни ограничения върху платената политическа реклама. “Ще видите какво ще стане на изборите. Отсега медиите са се втурнали да преразпределят голяма част от крадените от политиците пари, които ще се излеят в тази кампания. Така няма да се изчистим”, добави той.

Отчетлива тенденция е, че и това управление постепенно губи доверието на хората. Дали обществената подкрепа ще продължи да спада зависи от начина, по който ще се управлява страната в следващите 6 месеца. “Ако тенденцията, която наблюдаваме, се задълбочи, напълно е възможно да се стигне до ситуация, в която ГЕРБ няма да е сериозен фактор по отношение на решаването на президентските избори”, прогнозира Томов. Той смята, че управлението на кабинета Борисов е много лошо, но подчерта, че хората не са си върнали доверието и към изредилите се във властта партии.

“Това, което се задава във власттая е някакъв политически вакуум - някакво увеличаване на дистанцията между народ и власт, нежелание да се гласува за никого, което може да се прояви много драматично при едни избори, а може и да породи нов фокус на очаквания и надежди. Към момента мисля, че есенните избори не са предсказуеми”, обясни той.

Най-подходящият кандидат-президент за България социологът определя като “разумен, умерен, почтен и неизносен в политиката, с десни политически разбирания”. По думите му обаче обстановката в страната няма да позволи такъв кандидат да бъде избран - не заради липсата на кадър, а защото този кадър няма да получи подкрепа. Томов допуска възможността следващата жена да е президент. “Точно когато става дума за президентски избори, поради това, че хората гледат малко по-леко на президентските избори, по-декоративна е тази институция, повече им се иска просто да имаме едно приятно лице на България начело на тази президентска институция.

Има и доста голяма политическа умора, натрупана към сегашния президент, за когото се твърдят много неща, но че е жена никой не е казал”, обясни с усмивка той. Да има повече жени в политиката според него ще бъде по-добре за България, в която средствата за постигане на политически цели стават все по-агресивни. Но голямата битка на тези избори за него ще бъде на местните избори. “За всяка паланка ще се води битка, като може би най-отвратителните предизборни сцени ще стават в по-малките населени места”, предупреди той.

Социологът предполага, че ако ГЕРБ постигне лоши резултати на местните избори и не спечели президентските, ще има предсрочни парламентарни избори. Управляващите са главни претенденти за победа в София, Бургас, Варна, а може би и Пловдив. Проблем на предстоящите избори, по негово мнение, няма да бъде толкова купуването на гласове, колкото фактът, който показа преброяването - че има над 1 млн. имена-фантоми в избирателните списъци.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар