Туроператори на протест отново

04 август 2020 07:48   1544 прочита


Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за туризма“, отново ще протестират, този път на площад "Народно събрание", от 11:00 часа, съобщи actualno. com. 

Така заетите в туризма ще заявят готовността си да отстояват исканията си, с които вчера запознаха премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и министъра на икономиката Лъчезар Борисов. На тази среща стана ясно, че на бранша ще бъдат предоставени 10 млн. лв. в подкрепа на ликвидността на фирмите. Кога обаче те ще стигнат до тях, е все още неясно. 

Освен финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение „Бъдеще за туризма" поискаха нови програми в подкрепа на заетостта, специална схема за подпомагане на екскурзоводи, както и отпадане на 14-дневния карантинен период за завръщащите се от Турция туристи. 

Организацията благодари на министър Николова за разбирането и ентусиазма, с които за кратки срокове обеща финансиране от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и осигури удължаване на срока за възстановяване на вземания към клиенти, но декларира готовността си да не отстъпи от заявените искания. 

Пакетът от искания, с който бе запознат министърът на туризма Марияна Николова миналия вторник, включва: 

- финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи; 

- незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безусловна безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператори, които осъществяват изходящ туризъм. Тяхната дейност бе спряна на 13. 03. 2020 г.; 

- разработване на програми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора чрез обучение и преквалификация по линията на европейските програми. 

Първият протест на заетите в туризма бе на 28. 07. 2020 г. Техни представители бяха приети от министър Николова, която им обеща подкрепата си, в т. ч. и за съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането още същия ден бе внесено във финансовото министерство. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар