Турция: Отменят забрани за пътуване, отново карантина в градовете между 16 и 19 май  

12 май 2020 07:46   2937 прочита


 

Между 16 и 19 май в редица големи градове в Турция отново ще бъде наложена забрана за излизане от домовете. Същевременно обаче беше вдигната забрана за пътуване от и до още 9 области в страната, съобщи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията. 

Националният празник на 19 май, вторник, ще бъде слят с предишната събота и неделя. В първите два дни от забраната за излизане от домовете в някои от най-големите градове в Турция обаче ще работят хранителните магазини и пекарните, които ще извършват и доставки по домовете. Решението беше съобщено от турския президент след правителствено заседание. 


 
Общо се отменя забраната за пътуване от и до 16 области, след като днес тя отпадна за 9 области. По-рано блокадата беше снета от други 7 области. Турските власти първоначално наложиха забрана за пътуване до 30. големи общини, плюс област Зонгулдак, където има множество заразени с Covid-19. 

Малко над 1100 са новите случаи на заразени с коронавирус днес в Турция, смъртните случаи са 55. С тях общият брой на починалите от Covid-19 достигна почти 3850. Общият брой на излекуваните е близо 96 000 души. 


 
От днес отново започнаха да работят търговските центрове и фризьорските салони в страната -11 май е начало на първия етап от плана на властите за връщане към нормален ритъм на живот в четири стъпки. Той ще завърши с религиозния празник Рамазан-Байрам на 26 май. 

Вторият период ще започне от края на май и ще продължи до 31 август. По време на него ще бъдат възстановени почти всички услуги, включително вътрешните и международните полети. 

Третият етап ще продължи до 31 декември, а четвъртият ще започне от 1 януари 2021 г. 


Същевременно банковият регулатор в Турция вдигна забраната, която наложи миналата седмица на три големи чужди банки да търгуват с турски лири. Банковият регулатор посочва, че финансовите институции са изпълнили задълженията си при търговия с лири и това е причината за вдигане на ограничителната мярка. 

Турция наложи 30-процентов допълнителен данък до 30 септември на редица вносни стоки. След тази дата допълнителното облагане ще бъде 25 на сто. Сред стоките са злато и бижута, климатици, перални машини, турбокомпресори, метални телове, вериги и кабели, играчки, спортни стоки и други. 


 
Турската баскетболна лига се прекратява и този сезон няма да бъде обявен шампион, обяви решението президентът на баскетболната федерация Хидайет Тюркоглу. Същото решение взе и ръководството на турския волейбол. 

По-рано образователният министър Зия Селчук посочи, че министерството на образованието има готовност да отвори училищата в районите с малък брой заразени. Той допълни, че 1 юни оставя датата за отваряне на образователните институции, към която се стремят. 

БНР 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар