Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите

13 август 2016 10:09   1635 прочита
Турският премиер Бинали Йълдъръм е заявил, че е наясно с притесненията на България за бежанците. Сн.: twitter
Турският премиер Бинали Йълдъръм е заявил, че е наясно с притесненията на България за бежанците. Сн.: twitter


Турският премиер Бинали Йълдъръм е заявил, че е наясно с притесненията на България за бежанците. Сн.: twitter

Турция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем, заяви премиерът Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с Бойко Борисов.

Турският премиер Бинали Йълдъръм е разговарял по телефона с министър-председателя на България Бойко Борисов. Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, информираха от пресслужбата на турския премиер.

Турският премиер уверил Бойко Борисов, че "експулсираните от България членове на фетуллахистката терористична организация - ФЕТО, са поставени извън закона, както и че ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта".

Вярвам, че експулсирането от България представлява един добър пример за другите страни сред нашите приятели и партньори, заявил Йълдъръм.

Той подчертал, че турската страна със задоволство е посрещнала изразената от българското правителство позиция на подкрепа на неговото правителство срещу опита за преврат от 15 юли .

В разговора Йълдъръм акцентирал, че са наясно с притесненията, които България има във връзка с нелегалната миграция и предложил турските и българските власти да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество.

"Приоритет за нашата страна е изпълнението на споразумението за мигрантите, сключено с ЕС и на визовата либерализация. Но докато се стигне до изпълнението на този етап, предлагам нашите две страни, които са с обща граница, да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество по този въпрос", заявил Йълдъръм.

Това предложение било прието от страна на Борисов. Двамата премиери изразили обща позиция, че един подобен механизъм няма да означава отмяна на споразумението с ЕС за мигрантите, се отбелязва в съобщението на премиерската пресслужба.

По-рано тази седмица България екстрадира в Турция без решение на съда турския гражданин Абдуллах Бююк. Той е смятан от властите в Анкара за важна фигура в движението на противника на президента Ердоган - Фетхуллах Гюлен.

Заради случая "Бююк" министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция" на МВР, след като премиерът Борисов призна, че вътрешното министерство е действало "на ръба на закона".

Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на Абдуллах Бююк го лишава от правото му на съдебна защита и противоречи на българското и европейското право, на Конституцията и на Закона за чужденците.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар