Турция иска Гърция да демилитаризира егейските си острови

02 декември 2022 13:19   1747 прочита
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock


Снимка: Shutterstock

Съветът за национална сигурност на Турция заяви, че "очаква" Гърция незабавно да демилитаризира островите си в Егейско море до турския бряг, пише в. "Сабах", цитирани от Факти.бг.

"Очакваме от Гърция, която е безразлична към нашите предложения за диалог, да прекрати възможно най-скоро дейностите по милитаризация на островите с демилитаризиран статут и всички нарушения на международните договори и международното право", се казва в изявление на съвета.

Освен това съветът, председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган, "изрази задоволството си от включването на "Севернокипърската турска република" в Организацията на тюркските държави като наблюдател".

В изявлението се казва още, че всички "опити да се попречи на решения, основани на истината и равенството в кипърския конфликт", са "обречени на неуспех", като се има предвид "справедливата кауза" на кипърските турци.

От своя страна Атина отхвърли предишните призиви на Турция относно островите в тяхната цялост като част от по-широка турска тактика и цел за оспорване на гръцкия суверенитет в цялото източно Егейско море по различни начини.

Турция иска Гърция да демилитаризира егейските си острови - 2


Още за: Турция   Гърция   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар