Ќовините на югозападна Ѕългари€
ѕолезно!  ултурни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан “айната на една отвара, ко€то прави чудеса с т€лото ви
   –егистрац舫абравена парола

“ръмп: —јў не иска война с »ран


17 септември 2019 09:52   1425 прочита

—нимка: ј–/Ѕ“ј
—нимка: ј–/Ѕ“ј


—нимка: ј–/Ѕ“ј

Ќе съм посочвал директно “ехеран, като отговорен за атаките срещу —аудитска јраби€, каза американски€т президент


—ъединените щати не искат война с »ран, за€ви американски€т президентът ƒоналд “ръмп. ѕред журналисти, той об€ви, че е възможно »ран да стои зад атаката срещу —аудитска јраби€ през уикенда:

" азах, че мислим, че знаем кой е отговорен за атаките. Ќо не съм посочвал никого. »зглежда обаче, че е бил »ран".

—поред него петролът не е поскъпнал чак толкова много след нападени€та срещу саудитските петролни съоръжени€.

ѕред журналистите, “ръмп добави в коментар и че —ъединените щати имат различни варианти за ответни действи€ след нападени€та, но не уточни какви са те. ¬ъзможно е —ъединените щати да помогнат на —аудитска јраби€, добави американски€т президент, както и уточни, че това не означава, че ¬ашингтон е обещал закрила на –и€д.

ѕо-рано американски€т държавен секретар ћайк ѕомпео за€ви,че н€ма доказателства, че атаката срещу петролните инсталации е извършена от йеменски бунтовници и обвини директно “ехеран за нападението.

Ћидерът на републиканското мнозинство в —ената на  онгреса на —ъединените щати ћич ћакконъл също обвини »ран за нападени€та през уикенда срещу петролни съоръжени€ в —аудитска јраби€ и поиска международни ответни действи€, предаде –ойтерс.

ћного сенатори и членове на  амарата на представителите побързаха да отправ€т обвинени€ към »ран, следвайки примера на президента. “е обаче се отнесоха сдържано към възможността за американски военни действи€, особено преди да имат пълна €снота за извършител€ на атаките, посочва –ойтерс. «аконодатели подчертаха, че  онгресът, а не президентът, има правото да об€в€ва война и предупредиха да не се предприемат никакви прибързани военни действи€.

ћеждувременно, стана €сно, че —аудитска јраби€ ще покани международни експерти и служители на ќќЌ за разследване на атаките срещу нейната най-гол€ма рафинери€, довели до срив на петролните доставки от кралството. ѕо първоначални данни, нападени€та са засегнали около половината от петролното производство на кралството.

јтаките срещу саудитски петролни инсталации доведоха и до р€зък скок в цените на различните видове суров петрол. ¬ рамките на вчерашни€ ден лондонски€т сорт Ѕрент скочи с 14,6 процента до над 69 долара за барел. “ова е най-гол€мото дневно увеличение на цената на сорта, откакто т€ има обозначителен характер, според Ѕлуумбърг. ј американски€т лек суров петрол поскъпна с 14 процента до почти 63 долара за варел.

ѕоскъпването се дължи на факта, че атакуваните саудитски петролни инсталации осигур€ват 5 процента от глобалното производство на петрол. ќсновните индекси на водещите фондови борси в ≈вропа се понижиха в кра€ на сеси€та в понеделник. »нвеститорите все още осмисл€т ескалаци€та на напрежението в Ѕлизки€ изток след атаките над петролното производство в —аудитска јраби€, съобщи —и ≈н Ѕи —и.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: —јў  война  »ран ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.