Тръмп покани Нетаняху на среща през февруари

23 януари 2017 09:59   2013 прочита
Доналд Тръмп по време на церемонията по встъпването си в длъжност като президент. Сн.: БТА
Доналд Тръмп по време на церемонията по встъпването си в длъжност като президент. Сн.: БТА


Доналд Тръмп по време на церемонията по встъпването си в длъжност като президент. Сн.: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп покани израелския министър-председател Бенямин Нетаняху на посещение във Вашингтон следващия месец.

"Президентът покани министър-председателя Нетаняху на среща в Белия дом в началото на февруари", заяви пресслужбата на американския държавен глава след телефонен разговор между двамата, цитирана от световните агенции и БТА.

Канцеларията на Нетаняху каза, че той е приел поканата на Тръмп, и определи разговора като "много топъл". Президентът на САЩ и израелският премиер са обсъдили начини за насърчаване на мира и сигурността в Близкия изток, а също ядрената сделка с Иран и близкоизточния мирен процес.

"Министър-председателят изрази своето желание да работи в тясно сътрудничество с президента Тръмп за изграждане на общо виждане за насърчаване на мира и сигурността в региона, без разногласия между САЩ и Израел", заяви канцеларията на Нетаняху, според която датата на посещението му ще бъде определена в близките дни.

Белият дом каза, че Тръмп и Нетаняху са обсъдили начини за укрепване на "специалните отношения" между САЩ и Израел, а също сигурността и стабилността в Близкия изток.

Американският президент е подчертал важността на близкото сътрудничество между двете страни в отбраната, разузнаването и сигурността.

Лидерите са се разбрали да продължат да се консултират по редица регионални въпроси, включително противодействието на заплахите, идващи от Иран.

Тръмп е подчертал, че постигането на мир между Израел и палестинците може да стане само чрез преки преговори между двете страни и че САЩ ще работят в тясно сътрудничество с Израел за напредък към тази цел.

Това е първият телефонен разговор между двамата лидери, откакто Тръмп встъпи в длъжност в петък.

Новият американски президент определи разговора като "много хубав".

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар