Тръмп обяви началото на бързо разработване на ваксина за Covid-19  

16 май 2020 06:38   1 коментар   2639 прочита


 Доналд Тръмп даде старт на "Операция извънредно висока скорост" за бързо разработване на коронавирусна ваксина. 

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви в петък началото на "Операция извънредно висока скорост" (Operation Warp Speed), която има за цел да се разработи ваксина срещу Covid-19 възможно най-бързо. 

Той отбеляза, че САЩ желаят да разполагат с ваксина до края на годината, след като първоначалната разработка на ваксина в страната започна още на 11 януари. Тръмп подчерта, че ще бъдат вложени 10 милиарда долара в Operation Warp Speed и че това е най-големият проект в САЩ след "Проектa Манхатън". 

Доналд Тръмп добави, че усилията ще бъдат ръководени от армейския генерал Густав Перна и от бившия ръководител на отдела за ваксини в компанията GlaxoSmithKline - д-р Монсеф Слауи, който ще бъде главният учен на операцията. Президентът обяви, че операция ще използва капацитета на американските военни за разпространение на ваксината, след като тя бъде готова. 

Той отбеляза, че експертите вече са разгледали 100 ваксини от цял свят и вече са идентифицирали 14 от тях, които са най-обещаващи. 

Милиони американци ще имат ваксина колкото се може по-скоро 

Президентът на САЩ обеща, че "милиони американци" ще имат достъп до коронавирусна ваксина веднага, след като бъде разработена. 

Изказвайки се в Розовата градина на Белия дом, Тръмп посочи пред репортерите, че правителството ще предостави "всеки самолет, камион и войник", за да разпространи ваксината срещу коронавируса, като отново отбеляза, че се надява тя да бъде разработена до края на годината или "малко след това". 

Президентът също така заяви, че неговата администрация, освен да инвестира във всички кандидати за ваксина, ще работи и "извън ваксините" за осигуряване на медицинско оборудване от всякакъв мащаб. 

Китай ще сподели своята ваксина, ако страната я разработи първа 

Доналд Тръмп отбеляза, че Китай ще сподели коронавирусната ваксина със САЩ, ако страната първа я разработи. 

Той потвърди, че САЩ ще работят с всички страни по света, за да намерят постоянен лек за болестта. 

Тръмп допълни, че терапевтиците, използвани за лечение на Covid-19, са "еднакво впечатляващи", когато става въпрос за борба с пандемията, споменавайки по-специално ремдесивир на компанията Gilead. 

Според него компаниите не търсят печалба от коронавирусната ваксина. 

1 коментар
16 Май 2020 09:03 | ��������РИКО
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пред финансовата елита (господарите на парите) клекнаха и такива страни като Китай и Русия, САЩ не я броим защото там се намира ФРС на САЩ (всичко тръгва от там). Китай и Русия имат милиарди в американски ценни книжа ето защо обявиха и у себе си "смъртоносен" коронавирус. Всичко е въпрос на договорки щом като финансовата елита се зае да унищожава съществуващия до сега финансово- икономически модел.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар