Тръмп не бил обсъждал разузнавателна информация с Лавров

16 май 2017 09:56   2076 прочита
Доналд Тръмп прие неотдавна Сергей Лавров във Вашингтон. Сн.: БТА
Доналд Тръмп прие неотдавна Сергей Лавров във Вашингтон. Сн.: БТА


Доналд Тръмп прие неотдавна Сергей Лавров във Вашингтон. Сн.: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е обсъждал източници или методи за получаване на разузнавателна информация на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров.

Това заяви снощи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

"На срещата на президента Тръмп с външния министър Лавров бяха обсъдени широк кръг от теми, включително общите усилия и заплахи, свързани с борбата с тероризма", заяви Тилърсън.

"По време на този разговор бяха обсъдени конкретни заплахи, но не бяха обсъждани източници, методи или военни операции", добави държавният секретар на САЩ.

По-рано в. "Вашингтон пост" заяви, че на срещата си с Лавров и с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк Тръмп е споделил информация, засягаща "Ислямска държава".

Информацията е била получена от страна съюзник на САЩ, която не е разрешавала на Вашингтон да я споделя с Москва, уточнява всекидневникът, цитиран от Франс прес.

Американският президент "разкри повече информация на руския посланик, отколкото споделяме със собствените си съюзници", заявява анонимен американски представител, цитиран от в. "Вашингтон пост".

Вестникът твърди, че Тръмп е описал подробности за терористична заплаха откъм "Ислямска държава", свързана с използването на лаптопи в самолетите.

Сенаторът Джон Маккейн: Президентът на САЩ има право да споделя данни

Президентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация.

Това посочиха съвместно снощи влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили в американския Сенат.

В публикуваната си позиция те подчертават:

"Разбира се, ние не искаме президентът да разпространява секретни данни, но президентът действително има право да го прави, защото е върховен главнокомандващ на САЩ".

Сенаторите добавят, че няма да коментират скандала, свързан с предполагаемото предоставяне на секретна информация на Русия, докато не станат известни повече факти.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар