Трудов център за обучение на хора с умствени затруднения започна работа в Ловеч

26 януари 2013 16:00   2877 прочита
Да правят бижута е едно от възможните занимания в дневния център за обучение на младежи в Ловеч. Снимка: btvnews
Да правят бижута е едно от възможните занимания в дневния център за обучение на младежи в Ловеч. Снимка: btvnews


Да правят бижута е едно от възможните занимания в дневния център за обучение на младежи в Ловеч. Снимка: btvnews

Трудов център за обучение на младежи с лека и средна степен на умствена изостаналост започна работа в Ловеч. Проектът е пренесен и финансиран от Холандия, като идеята е следващите няколко години такива центрове да заработят в цялата страна.

7000 са хората с умствени затруднения в Ловешка област, но засега само някои от тях може да ползват новата услуга, която предлага почасова или целодневна заетост в зависимост от увреждането.

"Основно има три възможности за работа- в копицентър където копират документи за общината и гражданите на Ловеч, правят бижутерия, която се продава, както и най-любимото ми, защото аз обичам храната, е това че са младежите могат да правят сиропирани холандски гофрети и хляб", обясни Фреди Уулс.

Този модел е пренесен от Апелдорн където холандски младежи с подобни проблеми правят хляб и сервират в ресторант. Сега в Ловеч български момичета и момчета за първи път работят сред хора и се радват на дружелюбно отношение.

"Тук ми харесва да работя, да си бъда барман. Могат гостите да пият кафе, чай, капучино, мога да го кажа и на английски. Много е хубаво, когато имате време, елате тука да пиете кафе, иначе ще ме обидите", раказва за работния си ден Валентин Вълчев.

В Холандия един така наречен "клиент" на подобна дневна грижа получава по 2000 евро издъжка на месец, у нас около 5500 лева на година. "Така че 5000 лева на година срещу 2000 евро на месец може би не е достатъчно да направи тази грижа интересна съвремемнна и да дава резултат", заяви Уулс. Според него е възможно -дори е напълно обратно-ако подсигурите занимателни дейности, които клиентите харесват те ще произвеждат повече и няма да създават проблеми както за себе си така и за околните.

Тези младежи не получават заплата но това е първата стъпка към самостоятелен начин на живот- първо да участват в трудови центрове, след това да работят в социални предприятия, а накрая да получават заплата като всички останали. В България все още социалните предприятия са рядкост.

Фреди допълва, че през април ще се открие подобен дневен център и в София, а подобна дейност вече има в Сопот, където се работи в оранжерия, така че в следващите години трябва да се създаде мрежа от подобни дейности в цялата страна.

източник: btvnews.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар