Тропическа буря взе десетки жертви в Мадагаскар и Мозамбик  

26 януари 2022 07:08   2800 прочита


 

Тропическата буря "Ана" е отнела живота на най-малко 34 души в Мадагаскар и трима души в Мозамбик, а в Малави е прекъснала електрозахранването, съобщиха във вторник властите в трите държави, предава АФП. 

Бурята, която се образува над източния бряг на най-големия африкански остров Мадагаскар, донесе проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и кални свлачища в столицата Антананариво. 

Последният доклад на мадагаскарската агенция за управление на бедствията от вторник показва, че от миналата седмица насам са загинали 34 души, а близо 65 000 са останали без подслон. 

Няколко ниско разположени квартала на столицата остават в състояние на повишена готовност и през нощта е започнала спешна евакуация. 

"В момента сме в процес на евакуация на хората от наводнените райони", заяви пред АФП Джон Разафимандимби - директор на спасителното звено в агенцията за управление на бедствията. 

От другата страна на Индийския океан бурята достигна континенталната част на Африка в понеделник, като донесе проливни дъждове и силни ветрове в централните и северните райони на Мозамбик, предаде БНР. 

Във вторник властите в Мозамбик съобщиха, че трима души са загинали, а най-малко 66 са ранени. 

По данни на Националния институт за управление на риска от бедствия досега са засегнати над 3 800 души, а през нощта са разрушени клиника и 16 училищни класни стаи. 

ООН прогнозира, че бурята ще причини големи наводнения, ще доведе до изселването на хора и ще повреди инфраструктурата. 

Бурята потенциално ще засегне "силно уязвимо население, което вече е пострадало от предишни природни бедствия и конфликти в Северен Мозамбик", се казва в актуализирана информация на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. 

Според оценки на правителството и агенциите на ООН 500 000 души могат да бъдат засегнати в провинциите Нампула, Замбезия и Софала в Мозамбик. 

В съседно Малави през нощта срещу понеделник бурята потопи повечето части на страната в мрак, след като внезапни наводнения повишиха нивото на водата и принудиха електрическата компания да изключи генераторите си. 

"Нашето производство зависи от нивото на водата, а в момента нивото е твърде високо, за да можем да пуснем машините. Твърде рисковано е", заяви пред АФП Мозес Гваза, говорител на електроснабдителната компания Electricity Generation Company. 

В актуализирано съобщение от вторник сутринта компанията заяви, че започва да възстановява производството на електроенергия. 

 dnes bg 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар