Тереза Мей с реч в Шотландия, иска засилване на връзките между страните на Острова

04 юли 2019 09:19   2860 прочита
Снимка: Getty Images/ Guliver Photos
Снимка: Getty Images/ Guliver Photos


Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Тя е притеснена, че Джонсън и Хънт може да приключат Брекзит без сделка

Британският премиер Тереза Мей ще призове днес приемника си да засили връзките между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, предаде Ройтерс и БТА.

Думите на Мей ще са прикрита критика срещу тази част от консерваторите, за които се смята, че предпочитат Брекзит пред съюза вътре в Обединеното кралство.

И двамата претенденти за мястото на Мей, бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и външният министър Джереми Хънт, заявиха, че искат да заздравят съюза в Обединеното кралство. Те обаче казват също, че имат намерение да изтеглят Великобритания от Европейския съюз без сделка, ако с блока не може да бъде постигната такава. Министри твърдят, че подобен развой на нещата ще направи по-вероятна шотландската независимост.

В реч в Шотландия в последните й дни като премиер Мей ще отбележи 20-ата годишнина от деволюцията на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, като ще изтъкне увереността си, че приемникът й ще положи допълнителни усилия за засилването на връзките вътре в съюза.

"Да работиш като премиер на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия носи както привилегии, така и отговорности, които можеш наистина да почувстваш, когато черната врата се затвори зад теб", ще каже Мей, имайки предвид вратата на правителствената резиденция на Даунинг стрийт.

"Едно от най-първостепенните и най-сериозни задължения е да допринесеш за засилването на съюза - да управляваш от името на цялото Обединено кралство", се казва в речта на Мей, части от която бяха оповестени от офиса й.

Приемникът на Мей ще встъпи в длъжност по-късно този месец, като първата му задача ще бъде да се опита да сложи край на задънената улица в парламента по повод Брекзит, като по този начин се приключи с несигурността дали, кога и как Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Джонсън и Хънт заявиха намерението си да опитат да постигнат споразумение с ЕС за гладък Брекзит, който да се отрази възможно най-малко неблагоприятно на компаниите.

Ако споразумение обаче не бъде постигнато, и двамата заявиха, че ще започнат процедура по Брекзит без сделка - нещо, което някои министри твърдят, че ще засили исканията за втори референдум в Шотландия, която гласува да остане в ЕС през 2016 г.

Публикувано миналия месец социологическо проучване сочи, че мнозинството от членовете на Консервативната партия (които ще вземат окончателното решение кой да е следващият премиер на Великобритания) биха приели да загубят Шотландия в името на Брекзит. В Шотландия след референдума за Брекзит назряват призивите за нов референдум за независимост. Шотландия гласува на референдум за независимост през 2014 г., на който 55 процента от шотландците гласуваха против независимостта, припомня Ройтерс.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар