Тереза Мей иска кратко отлагане на брекзит

21 март 2019 09:36   2282 прочита
Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

Британският премиер изложи своя план за отлагане на брекзит пред парламента

Британският премиер Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което призовава за кратко отлагане на излизането на Обединеното кралство от Евросъюза.

Това стана в навечерието на започващата утре среща на върха на Общността.

Тереза Мей изложи своя план за отлагане на брекзит пред парламента. Тя обърна специално внимание на темата за предстоящите избори за Европарламент.

"Не смятам, че ще е в интерес на когото и да е, ако участваме в изборите. Идеята британците да избират евродепутати три години след референдума за брекзит е недопустима. Подобен сценарий ще е абсолютен провал и ние трябва да направим всичко възможно, за да го избегнем", заяви британският премиер.

„Дали депутатите искат да напуснем Европейския съюз със сделка, според резултатите от референдума, която ни дава контрола върху парите, границите и законодателството ни, като в същото време защитава работните ни места и националната ни сигурност, или искат да напуснем без сделка, или изобщо не искат да напускаме съюза? Крайно време е да вземем решение”, заяви Тереза Мей.

"Намираме се в истинска национална криза. Некомпетентността и твърдоглавието на министър-председателя и нейното правителство ни доведоха до тази ситуация", отбеляза Джереми Корбин, председател на Лейбъристката партия.

Вниманието на всички е насочено към започващата утре среща на върха на Евросъюза.

"Смятам, че кратко отлагане на брекзит е възможно, но само ако британската Камара на общините одобри постигнатото споразумение", коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на свой ред предупреди, че на форума вероятно няма да бъде взето решение за отлагането на брекзит. Това означава, че следващата седмица може да бъде свикан извънреден Европейски съвет.

Кога ще се "разведе" Великобритания с ЕС?

Бъдещeто на Великобритания продължава да е обект на много спекулации.

Към настоящия момент датата на излизане на страната от Европейския съюз официално продължава да е 29 март.

Очакванията са, че тя все пак ще бъде отложена, като най-вероятна нова дата на брекзит се посочва 30 юни.

Именно за това настоява британският премиер Тереза Мей.

Един от най-важните въпроси, на които все още няма отговор, е дали Великобритания ще участва на предстоящите избори за Европарламент.

Вотът ще се състои между 23 и 26 май – тоест повече от месец преди евентуалната нова дата на брекзит.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар