Танцьори и музиканти на протест пред прозорците на властта  

24 май 2020 08:25   1547 прочита


 

Занимаващите се с танци, творчество и музика излизат на мирен протест под наслов „Да отворим залите“. Акцията започва в 11. 45 пред Министерския съвет. 

Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени. 

Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново. 

Основните искания са да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица. Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура, предава БНР. 

Сред другите искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея.

Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение. Протестиращите настояват да има и програма за стимулиране на дейността, например съдействие за безвъзмездно ползване на държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността. 

 .dnes.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар