Тагарев: Възможностите да се редуцира армията са практически изчерпани

28 април 2013 12:30   2366 прочита
Снимка: архив Булфото
Снимка: архив Булфото


Снимка: архив Булфото

Възможностите да се редуцира армията и да се търси по-добра структура са практически изчерпани, заяви служебният министър на отбраната Тодор Тагарев пред БТА.

По негови думи предвид отделяния бюджет за отбрана като процент от БВП армията "тежи" на обществото три пъти по-малко, отколкото е тежала преди 20-24 години. Може ли да продължава това, моят отговор е по-скоро "не", коментира министърът.

Според военния министър е необходимо да има мандатност и ротация. По негови думи трябва да сме наясно кои са хората, които наистина носят високорисковата професия на военнослужещ: пилотират самолети, плават на кораби, стрелят с оръдия, карат бронирани машини или танкове и отиват в чужбина в съюзни операции, от друга страна - кои са хората, които изпълняват повече или по-малко административни функции.

Според Тагарев начинът военнослужещите да се отдадат на професията си е да получат доверието на обществото, както и гаранции, че ще бъдат достойно осигурени. По думите на министъра униформените трябва да получат и предвидимост на кариерното си развитие.

Ако един военнослужещ работи в София в продължение на 10 години на една длъжност, без перспективата той да участва в операция или да се върне в тактически щаб, това означава, че тази длъжност не е за военен, заяви министърът на отбраната.

Тагарев посочи още, че вече му е представена чернова на "карта на корупционните рискове", а по нея работи група под ръководството на заместник главния инспектор на министерството. Те работят по един стандартен въпросник за четиридесет и няколко дейности, свързани потенциално с корупционен риск, и за всяка такава функция оценяват "вероятност" и "евентуални негативни последствия", посочи Тагарев.

По негови думи това ще помогне да се решат някои проблеми с недоброто управление в сектора и да се вземат мерки за повишаване на качеството му.

източник: dnes.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар