Световният дълг удари рекордните 250 трлн. долара

15 ноември 2019 13:16   2090 прочита


Заради повишеното теглене на заеми, предизвикано от търговската война между САЩ и Китай, световният дълг през първата половина на годината е достигнал рекордно ниво от над 250 трлн. долара, пише CNBC.

Доклад, представен от Международния институт по финанси (IIF), показва, че през първите шест месеца на 2019 г. световният дълг се е повишил със 7.5 трлн. долара. И към края на юни общият дълг на света е достигнал рекордните 250.9 трлн. долара. До края на годината се очаква равнището му да се повиши до 255 трлн. долара.

„Китай и САЩ имат принос за над 60% от повишението на световния дълг. Развиващите се пазари също са поставили нов рекорд 71.4 трлн. долара“, пише в доклада на IIF.

Повишаващото се ниво на дълга в световен мащаб е голямо притеснение за инвеститорите и бе определено от редица икономисти като следващата точка на пречупване, от която би могла да започне нова световна финансова криза. Рекордно ниските лихвени проценти правят изключително лесно за корпорациите и отделните държави да теглят още повече пари.

„Въпреки това, с ограничаването на възможностите за по-нататъшни валутни облекчения в много части на света, страните с високи нива на държавен дълг (Италия, Ливан), както и тези, чийто дълг расте бързо (Аржентина, Бразилия, Южна Африка и Гърция), може да се затруднят да си помогнат с финансови стимули“, пишат още от IIF.

Международният валутен фонд (МВФ) миналия месец засили предупрежденията си за високото ниво рискови дългове в корпоративната сфера, което бе допълнително повишено от постоянно ниските лихвени проценти на централните банки. МВФ предупреди, че почти 40%, или около 19 трлн. долара, от корпоративния дълг в големите икономики като САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, са изложени на риск в случай на нова световна икономическа криза.

Въпреки това гуверньорите на централните банки не изглеждат особено обезпокоени от растящите дългове. Вчера председателят на американския Федерален резерв Джером Паулъл каза, че не вижда признаци за надуването на каквито и да било балони в икономиката, както и каквито и да било непосредствени опасности, породени от дефицитите за трилиони. Докладът на IIF обаче рисува различна картина. Той гласи, че през тази година световният дълг на правителствата ще достигне 70 трлн. долара, което е повече от нивото му през 2018 г. – 65.7 трлн. долара./economic.bg/

Област за прикачени файлове
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар