Световната банка: Най-лошите увеличения на цените на храните са в историята

02 февруари 2012 00:03   1393 прочита

Световната банка съобщи, че високите цени на храните през т.г. вероятно ще се понижат в резултат на забавянето на световната икономика. Тя обаче предупреди, че петролът и лошите метеорологични условия може да изстрелят цените обратно нагоре.

“Перспективите за поевтиняване на храните през 2012 остават благоприятни поради по-слабото потребителско търсене в резултат на забавеното възстановяване на световната икономика и очаквания спад на цените на горивата и суровия петрол”, обявиха от СБ в комюнике.

Кредиторът освен това отбеляза, че средните цени на храните през 2011 са били с 24% по-високи спрямо тези през 2010, въпреки спада с 8% през четвъртото тримесечие, предаде АФП.

“Най-лошите увеличения на цените са може би история, но трябва да останем бдителни”, подчерта Отавиано Кануто - директор на отдела за намаляване на бедността и икономическо управление. “Цените на определени храни остават опасно високи в голям брой страни, което остава милиони хора гладни и недохранени. Правителствата трябва да вземат мерки и да помагат на народите си да се справят”, завърши Кануто.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар