Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан “ежки дни за ƒеси —лава! “€ огромна си стои вкъщи, Ѕлагой вилнее по кръчмите (‘ото) «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018
   –егистрац舫абравена парола

—валиха т€лото на »ван “омов от връх Ћхотце


30 май 2019 10:30   2457 прочита

—нимка: ‘≈йсбук профил на »ван “омов
—нимка: ‘≈йсбук профил на »ван “омов


—нимка: ‘≈йсбук профил на »ван “омов

јлпинистът ще бъде погребан в русенски€ гробищен парк "„ародейка"


“€лото на »ван “омов е свалено от връх Ћхотце и в момента е в университетска болница в непалската столица  атманду. “ова съобщи пред "ћонитор" бащата на загинали€ алпинист ёрий “омов.

Ќа 16 май 35-годишни€т русенец изкачи четвърти€ по височина връх в света и стана втори€т българин, след ’ристо ѕроданов, стъпил на този осемхил€дник без помощта на допълнителен кислород. Ќа слизане обаче, “омов почина от височинна болест. «а транспортирането на т€лото на загинали€ алпинист до Ѕългари€ са необходими 70 000 долара. –одителите му об€виха дарителска кампани€, но на 21 май от √≈–Ѕ съобщиха, че по предложение на премиера Ѕойко Ѕорисов средствата се дар€ват от парти€та.

ѕо думите на ёрий “омов, акци€та по свал€нето на т€лото на сина му е била доста трудна. —ега предстои да се направи аутопси€ и да се уреди документаци€та по транспортирането на тленните останки на »ван до Ѕългари€. ѕреди това обаче ще се извърши балсамиранe. ћайката и бащата на »ван н€ма да заминат за  атманду, това ще направи при€телката му янислава, ко€то тр€бва да пътува днес за непалската столица. «асега н€ма €снота кога точно т€лото ще бъде върнато в Ѕългари€, но родителите се над€ват формалностите по документаци€та да се уред€т бързо и това да е по-скоро.

—ъдействие на близките оказват ћинистерството на външните работи и  онсулството на страната ни в  атманду. »ван “омов ще бъде погребан в гробищни€ парк "„ародейка" в родни€ си град –усе.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: т€ло  »ван “омов  връх ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.