Suddeutsche Zeitung: САЩ трупат войски пред портите на Русия 

16 януари 2020 12:45   1 коментар   2650 прочита


 От края на януари Германия ще се превърне в център на най-голямото движение на американските войски през последните 25 години, пише най-тиражираният вестник в Германия Suddeutsche Zeitung. Съединените щати с партньори от други страни ще работят за прехвърлянето на една дивизия през Германия в Полша и балтийските държави. „Защитникът на Европа 2020“ (Defender Europe 2020) - това е името на маневрите, по време на които през пролетта ще бъдат прехвърлени 20 000 военнослужещи с военна техника от САЩ в Германия.

Заедно с американските сили, които вече са разположени в Европа, и персоналът на партньорските държави, в ученията ще участват 37 000 военнослужещи, предава "Фокус". Бундесверът отговаря за логистичните процеси и ще участва спомагателно в ученията, включително в маневрите в балтийските държави.

Генерал-лейтенант Мартин Шеле, инспектор на германските Обединени сили за поддръжка, отговарящ за подпомагането на чуждестранните сили, и заместник-командирът на американската армия в Европа генерал-майор Андрю М. Ролинг, обясниха във вторник на съвместна пресконференция, че става въпрос за трениране на прехвърляне на големи военни контингенти на голямо разстояние, така че те да могат да реагират в случай на опасност.

„Ние не сме правили това от 25 години“, каза генерал-майор Ролинг. До края на 80-те и началото на 90-те подобни трансфери от Америка се отработваха редовно и в тях участваха до 125 хиляди военни. Големите маневри на Изток трябва да послужат като сигнал за сплашване За да разберете значението на маневрите през 2020 г., трябва да ги разгледате във връзка с други мисии: след като Русия анексира Крим през 2014 г., балтийските страни се уплашиха от съседната велика сила на изток.

Следователно НАТО повиши боеспособността си по източния фланг на съюза с допълнителни военни части и изпрати един многонационален батальон в Естония, Латвия, Литва и Полша. В допълнение, САЩ увеличават контингента си в Полша. Но ако възникне конфликт, тези сили на НАТО няма да могат да устоят на превъзхождащите руски сили.

Според проучвания Русия може да концентрира там 78 хиляди войници. НАТО не е в състояние да им противопостави за кратко време дори наполовина от броя на тези бойци. Затова американците по време на ученията "Защитник на Европа" разработват прехвърлянето на цяла дивизия в Източна Европа, което би укрепило местния контингент. Генерал-майор Ролинг и генерал-лейтенант Скали подчертават, че тези маневри не са насочени срещу конкретна страна. Но от тях трябва да идват „ясни сигнали за сплашване“.

За американската армия, но и за Бундесвера, тези маневри могат да бъдат тест дали логистиката ще сработи за толкова големи учения. В разгара на маневрите в края на февруари през нощта колони с дължина от един до един и половина километра, състоящи се от приблизително 20 превозни средства, ще се движат по пътищата. Бундесверът трябва да поеме контрола върху движението и да го осигури. Изхожда се от възможността за задръствания в трафика, но ще бъде направен опит да се вземат предвид нуждите на населението.

След Великден движението на колоните ще спре. Железницата ще трябва да интегрира транспортирането на цистерни в графика на товарни влакове, голям товар ще падне върху морските пристанища, например, на Бремерхафен. „Левицата“ обаче критикува маневрите. Александр Ной, политик, специализиран в областта на отбраната, ги разглежда като още една „стъпка към ескалацията, която САЩ преследват по отношение на Русия“. Според него мнозинството от германците искат „мир и разсейване на напрежението с Русия, а не дрънкане на оръжие“. 


Още за: САЩ   войск   порти   Русия   Още от: България и свят

Принтирай статия
1 коментар
16 Януари 2020 16:33 | �������������-����������
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

НАТО ПЛАШИ ГАРГИТЕ-ТАЯ ДИВИЗИЯ ЩЕ Я ВЪРНАТ В КОФЧЕЗИ. ТЕ СА НАЯСНО С ТОВА, НО НАЛИ СА ТЪПИ ПАРЧЕТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ТЕХНИТЕ ПРОСТОТИИ. СТРАХЛИВИ АМЕРИКАНСКИ ИЗРОДИ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар