Страшен протест в Прага

18 декември 2019 09:21   2499 прочита


 

Около 15 000 души, по данни на полицията, отново протестираха срещу чешкия премиер Андрей Бабиш в центъра на Прага. Преди седмица имаше демонстрация, на която излязоха 50 000 души, предадоха световните агенции. Протестното движение се организира от групата "Един милион мигове за демокрацията", която иска оставката на премиера. Бабиш е замесен в афера с измама с европейски субсидии и е в конфликт на интереси, според доклад на Европейската комисия.

В демонстрацията участваха редица опозиционни депутати. Лидерът на Партията на пиратите Иван Бартош заяви, че Чехия преживява най-мрачните часове в историята си от падането на комунизма през 1989 г. заради съществуващите, според него, заплахи за правовата държава и свободата на медиите.

В агроиндустриалната империя „Агроферт”, която милиардерът Бабиш създаде преди да се захване с политика, влиза и влиятелна пресгрупа. Въпреки протестите обаче партията на Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО) продължава да е най-популярната в Чехия с около 30% подкрепа, двойно повече от следващата в класацията./blitz.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар