Срещата на върха на ЕС продължава и днес 

19 юли 2020 07:23   1838 прочита


 
 

Вторият ден от срещата на върха на ЕС приключи в 23, 00 ч. без споразумение, но европейските лидери продължиха срещата си в Брюксел с един допълнителен ден. Така днес вече всички се надяват на консенсус за сделка за безпрецедентния бюджет на ЕС от над 1 трилион евро и предложения възстановителен фонд от 750 милиарда евро, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

"Нещата се движат в правилната посока", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц. 

 
"Разбира се, както може да се очаква, това е трудна борба, преговорите са тежки, но ние се движим в правилната посока, а това е най-важното", подчерта той. 

Европейски представител, настоял за анонимност, понеже преговорите продължават при закрити врати, заяви, че Шарл Мишел е уточнявал някои последни подробности по време на вечерята на лидерите на ЕС и ще направи ново предложение днес преди началото на пленарната среща. Според източника, цитиран от АП и Ройтерс. 

 
Мишел е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и основните участници в спора за това как да се харчат парите от възстановителния фонд, "в открито пространство" на покрива на сграда "Европа", преди да се присъединят към останалите лидери за вечеря. 

Най-новите предложения на Мишел намаляват дела на грантовете в спасителния пакет и увеличават дела на заемите, които ще трябва да се връщат, в явен жест към групата на "пестеливите" страни начело с Нидерландия, заяви дипломат от ЕС, но според него въпросът за това как да се проследява изразходването на парите остава спорен. По думите му Мишел е предложил мярка, която не предвижда право на вето на която и да било страна върху това как правителствата харчат средствата. Друг дипломат описа новите предложения на Мишел като само първа стъпка от възможно дълго пътуване към споразумение.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар