Среща Меркел-Макрон преди германското председателство на ЕС   

30 юни 2020 08:07   1 коментар   2153 прочита


 

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че на Съвета в средата на юли държавите от Евросъюза ще преодолеят различията си по многогодишната бюджетна рамка в размер на 1 трилион евро и за фонда за възстановяване от последиците от пандемията. 

Германският лидер посрещна френския президент Еманюел Макрон преди началото на Германското председателство на Евросъюза от 1 юли. 

Предстоят безброй разговори, но се надяваме да намерим решение, заяви Меркел на съвместна пресконференция с френския гост. Този месец европейските лидери се споразумяха за необходимостта от спешни действия за извеждане на европейските икономики от най-дълбоката рецесия след Втората световна война. 

На 17-и и 18-и юли те трябва да се опитат да намерят обща позиция по предложение на Еврокомисията за заем от 500 милиарда чрез финансовите пазари за финансиране на възстановяването на най-засегнатите. 

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Очакванията са високи. Прекрасно знаем, че Европа не винаги е обединена, когато Германия и Франция са в съгласие. Но ако те са разделени, единството в Европа не е особено добро. В този смисъл можем да допринесем за положителен импулс в правилната посока за европейското бъдеще. 

Германският канцлер първоначално отхвърли предложението на Макрон за фонд за възстановяване. Впоследствие Германия оттегли съпротивата си срещу поемане на общ дълг за финансиране на други държави членки, когато стана ясно, че пандемията е екзистенциална заплаха за Евросъюза, отбелязва Ройтерс. 

Еманюел Макрон - президент на Франция: Без това Европа не би могла да се изправи пред предизвикателството. 

Френският президент осъди ролята на руски наемници в Либия, но особено остро критикува "историческата и криминална отговорност" в либийския конфликт на Турция като член на НАТО. Според него Анкара не изпълнява ангажиментите си от конференцията в Берлин през януари, засилила е военното си присъствие в Либия и масово инфилтрира джихадисти от Сирия. Petel bg

1 коментар
01 Юли 2020 12:31 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ех, да можеха Наполеон и Бисмарк да видят какво става....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар