Според Северна Корея новите санкции на Съвета за сигурност на ООН ще доведат само до засилване на ядрената й програма

09 март 2013 20:00   3290 прочита
Северна Корея се закани за засили ядрената си програма. Сн.: EPA/БГНЕС
Северна Корея се закани за засили ядрената си програма. Сн.: EPA/БГНЕС


Северна Корея се закани за засили ядрената си програма. Сн.: EPA/БГНЕС

Северна Корея заяви днес, че новите санкции на Съвета за сигурност на ООН ще доведат само до засилване на ядрената и ракетната й програма и намекна за нови ядрени опити, предаде Франс прес.

В комюнике, разпространено от официалната агенция КЦТА, външното министерство твърди, че скоро Северна Корея ще покаже пред света как "манипулацията" на САЩ, повлияла на Съвета за сигурност, е "засилила" постоянния статут на Пхенян като ядрена сила, предаде БТА.

Вместо да отслабят средствата за ядрено възпиране на Северна Корея, последните санкции на ООН ще увеличат "хилядократно" мощта й, се казва в комюникето.

Според документа поредицата санкции, "скроени" от ООН през последните осем години, само "са засилили количествено и качествено" средствата за възпиране на Пхенян.

Вчера - часове след приемането на новите санкции, Северна Корея обяви, че излиза от споразуменията за ненападение с Южна Корея и прекъсва пряката телефонна линия за извънредна връзка.

Има подозрения, че Пхенян притежава атомни бомби и извършва ядрени опити с цел да направи устройствата по-компактни.

Очакваните идната седмица военни маневри на Южна Корея и САЩ увеличават тревогите, свързани с риска от граничен инцидент и евентуални сериозни последици, посочва АФП.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар