Спор за паметника на моряка във Варна

03 октомври 2015 11:00   2184 прочита
Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

Във Варна предстои изграждането на паметник на моряка. Вече има проект, избран с конкурс. Мненията за него обаче са противоречиви. Няма съгласие нито за мястото, нито за вида на паметника.

Идеята за изграждане на паметник на моряка във Варна е от доста време. По инициатива на фондация „Морски съдби" в края на май от Община Варна обяви конкурс за идеен проект на паметника, в който можеха да участват само местни творци.

„Действително се създаде една така атмосфера, че именно варненските артисти трябва да създадат този паметник, че това е тяхна работа, че това е тяхна грижа. Той е за варненските моряци. Ако варненски творци го създадат, това не само че не е необичайно, напротив, това е много добро нещо и много патриотично от местна гледна точка", заяви Николай Савов, главен експерт в дирекция „Култура и духовно развитие" в Община Варна.

Три седмици по-късно проектът победител бе избран, което смути част от морската общност заради краткия срок и сега мненията за проекта са крайно противоположни.

„Конкурсът тръгна както всяко нещо - с добри намерения и не беше направен така, както трябва. Стана много набързо. Много изолирано от морската ни общественост. А резултатите бяха трагични”, категоричен е Атанас Панайотов, главен редактор на „Морски вестник”.

„Резултатите от този конкурс са повече от прекрасни", пък е мнението на Николай Савов.

Проектът победител, който е избран от 18-членното жури, обаче не се приема много радушно от всички. Той е озаглавен от автора си „Очакване" и представлява огромен правоъгълен камък, на който има две бронзови фигури, вперили поглед в морето, а под тях е изписан куплет от стихотворение на поета Орлин Орлинов.

„Това са едни интересни, да не обиждам хората, които са участвали в тях, идейни, творчески виждания. Те могат някъде нещо да свършат, но не и да бъдат паметник на моряка", посочи Панайотов.

„Не носи морски елементи, морски атрибути и не изпраща послание, че това е морски паметник. Първия проект бих го нарекъл очакване, но кой какво очаква не се знае", коментира капитан Орлин Станчев.

Спорове има и относно мястото, където трябва да бъде поставен паметникът, като се предлагат морската градина или новата пешеходна зона на пристанището.

В момента е предвидено той да бъде изграден в началото на вълнолома на Морска гара откъм морето. Основните притеснения са, че то е непопулярно, а освен това тук паметникът ще бъде подложен на опустошителната сила на морските вълни.

„Специалисти ни направиха хидрографско, хидрологично, геологично и техническо проучване. Експертиза, с която ни казаха кое е най-безопасното и най-сигурното място", заяви Сашо Попов, секретар на фондация „Морски съдби".

Резултатите от конкурса, организиран от община Варна, са предоставени на фондация „Морски съдби", която трябва да продължи по-нататъшната реализация на проекта. Най-вероятно идеите за това как да изглежда и къде да бъде издигнат паметникът ще претърпят промяна.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар