Смъртните случаи от Ебола надхвърлиха 5100 (Видео)

13 ноември 2014 11:00   4778 прочита
Броят на заразените и починалите от Ебола се увеличава. Сн.: EPA/БГНЕС
Броят на заразените и починалите от Ебола се увеличава. Сн.: EPA/БГНЕС


Броят на заразените и починалите от Ебола се увеличава. Сн.: EPA/БГНЕС

Смъртните случаи от Ебола в Западна Африка надхвърлиха 5100. Над 90 души под карантина в столицата на Мали.

Броят на смъртните случаи от епидемията от Ебола в трите най-силно засегнати страни в Западна Африка - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, се е увеличил до 5147 от общо 14 068 случая на заболяване към 9 ноември, съобщи Световната здравна организация.

Още 13 починали и 30 заболели са регистрирани в пет други страни - Нигерия, Сенегал, Мали, Испания и САЩ.

Над 90 души, включително миротворци от ООН, са поставени под карантина в столицата на Мали, след като 25-годишна медицинска сестра, която работела в клиника в Бамако, почина преди два дни от Ебола.

Тестовете показаха, че е имала Ебола, заяви вчера министърът на комуникациите Махамаду Камара. За още двама души се предполага, че са починали от вируса, макар че не са им били правени тестове, които да го потвърдят - мюсюлмански имам от Гвинея, за когото сестрата се грижела в клиниката, и приятел, който дошъл да го посети там.

Починалият имам бил от граничния град Куремале. Силно заразното му тяло било подложено на серия ритуали, които може да са изложили на заразата много хора - то било измито в джамия в Бамако и върнато в Гвинея за погребение без предпазни мерки.

За лекар в клиниката "Пастьор", където работела сестрата - един от водещите медицински центрове в столицата, посещаван от чужденци, също има подозрения, че е заразен, и е под наблюдение.

Около 20 миротворци от силите на ООН, които се лекували в клиниката заради рани, получени по време на службата им в размирния Север, също са под карантина като предпазна мярка. Националността им не се съобщава.

Зоните под карантина включват клиниката, джамията и къщите, в които е живяла сестрата и е отсядал имамът. Опасения предизвиква времето, което е минало между смъртта на имама и предприемането на необходимите мерки. Властите съобщиха, че имамът е починал на 27 октомври - два дни, след като постъпил в клиниката.

Българи наблизо

Случаите на Ебола в Мали са извън зоната на действие на нашия контингент, който е там в рамките на мисията на ЕС, каза вчера началникът на ВМА бригаден генерал Николай Петров.

Ген. Петров посочи, че България участва с четири медицински лица. Ние сме в постоянна връзка с тях, допълни той. Началникът на ВМА обясни, че нашите медици са намират в хотел, където обслужват малко над 100 души, които са членове на мисията на ЕС, т.е. не контактуват с външно население и не би трябвало да има откъде да се предаде инфекция.

източник: dnes.dir.bg


Още за: брой   жертви   случаи   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар