Служебният регионален министър: Раздавани са големи аванси на големи фирми без обществени поръчки и разрешения 

17 юни 2021 05:44   2440 прочита


  

Архитект Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, разкри в предаването "Лице в лице" по БТВ какво е заварила в ресорното министерство: 

 
"Раздавани са големи аванси на големи фирми. 1 милиард и половина за пътища и 300 - 400 милиона за магистрали. Без обществени поръчки, без разрешения за строеж. Г-н Беличев е допуснал грешки и искахме да се разделим добре, но това не се случи. Той излезе в болнични и започнахме да си пишем писма. Дружество "Автомагистрали" не бива да се управлява по този начин. Той ще напусне като изберем новото ръководство. 

Можем да не правим обществени поръчки и да раздадем милиард и нещо на определени фирми. Но можем и да правим. Трябва да се подобри начинът на управление. Дружеството да продължава да раздава аванси, но по друг начин да се управляват средствата. След обществени поръчки, когато имаме разрешение за строеж, не в толкова големи размери, могат да се направят много подобрения в много организации - и държавни и частни, но хората правят организациите привлекателни или не. Защото това е като с технологиите. Атомната технология е измислена от учените, само че хората могат да я насочат към атомни бомби, но могат да използват и за ракови заболявания. Ние, хората, насочваме нещата към всички фирми. Не ни е виновно дружеството "Автомагистрали". 

Авансово раздадените пари са по сключени договори, там има задачи, които да се изпълнят и договорите ще станат нищожни. За свлачищата са двугодишни договори. В момента там се извършва ревизия от НАП. 

Не можем да сложим всички пътища под един знаменател. Има участици, които са перфектни, и такива - с много дефекти. Качествата се определят от цялото общество, ние с нашите средства подпомагаме това строителство. Ние сме решили да приемем мерки. 

Смятаме да въведем контрол по пътищата с указателни табели за фирмата и гаранционния срок до всеки път. Там гражданите ще могат да се оплакват. В рамките на гаранционния срок ще използваме цялата енергия на нашите граждани, директно да звънят във фирмата отговорник. Ако това е в нейния гаранционен срок, тя ще си го оправи в полза на държавата безплатно. 
Аз като архитект искам да се случи магистрала "Хемус" - каза гостенката в студиото. 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар