Служебен министър използвал ББР за политически цели  

17 май 2021 09:41   1855 прочита


 В44-ото Народно събрание имаше комисия, която разгледа на кои фирми ще бъдат отпуснати кредити от ББР. Имаше изнесена информация, че 95% от клиентите са малки и средни предприятия, а служебният министър използва тази банка за политически цели, коментира Александър Иванов от ГЕРБ относно изказването на икономическия министър Кирил Петков, че около 1 млрд. лева са отишли в общо 8 фирми у нас. 

 
 
За Иванов това е опит за „претопляне на една манджа”. Той е на мнение, че министър не бива да говори с медийни публикации за кредитите на банка, която е държавна. Иванов смята още, че министърът се е подвел именно по тези публикации. 

„Сега банките в България са пълни с пари. За мен, като гражданин, е важно дали тези кредити са обезпечени и се връщат. Защо Петков го прави – иска да всее смут или да покаже истината? Аз съм за прозрачност на всяка банка. Има ли лихви? Връщат ли се тези пари, от които банката да печели? Трябва да се въртят пари в икономиката. 95% от клиентите на тази банка са малки и средни предприятия. Тази банка по време на коронакризата финансираше и други кредитни институции”, подчерта Иванов. 

Според него се търсят политически дивиденти. 

Политикът от ГЕРБ припомни, че основните правомощия на служебното правителство е да организира провеждането на предсрочни избори. Според него, ако се правят някакви промени в ръководството на министерства и агенции, те трябва да бъдат обосновани с анализи и факти. 

„Искам да чуя какво направиха за провеждането на изборите. Защо се започна с рокади? Ако има персонални смени, те трябва да са на базата на анализи. А те на втория ден от връчването на мандата започнаха с тези неща. Прилича на някаква чистка. Това са важни въпроси за обществото. Защо с тази чистка? Защо с този реваншизъм? Защо с вадене на стари новини? Или това е пряко влияние и подготовка за политическа кампания за предстоящите избори”, добави Иванов. 

 .dnes.bg 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар