Сложна и опасна зимна обстановка след 2 дни!

03 януари 2017 10:09   3056 прочита
Студ, сняг и виелици се прогнозрира за края на седмицата. Сн.: Bulphoto
Студ, сняг и виелици се прогнозрира за края на седмицата. Сн.: Bulphoto


Студ, сняг и виелици се прогнозрира за края на седмицата. Сн.: Bulphoto

От четвъртък до края на седмицата, под комбинираното влияние на арктична въздушна маса и средиземноморски циклон у нас ще се създаде опасна зимна обстановка.

През нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. В дните до края на седмицата в страната ще се установи тежка и сложна зимна обстановка с продължителен снеговалеж, а след това - и ниски температури.

Сняг ще завали в четвъртък в западните части на страната, а отначало дъжд и сняг - в Югозападна България. Минималните температури в четвъртък сутрин ще са от минус 4 до плюс 2, а дневните около обяд - от 1-2 на северозапад до 9-10 в крайните южни райони.

През нощта срещу петък преваляванията от сняг ще обхванат цялата страна, като по-обилни валежи ще има в Южна и Източна България. Ще се образува повсеместна снежна покривка.

Преваляванията ще продължат и в петък, като дневните температури няма да се различават съществено от сутрешните, заради интензивния пренос на много студени арктични въздушни маси с произход от акваторията около Карско море, към страната.

В събота снеговалежите ще отслабват, но все още няма да спрат. Ще има виелици и навявания, особено в планините и източните райони.

По сегашните предварителни прогнози - след 5-6 дни, в неделя, преваляванията ще спират от югозапад, но над Северна и най-вече Североизточна България все още ще превалява слабо.

Над югозападните райони ще се изясни и там минималните температури е възможно да паднат и до под минус 15, минус 17 градуса.

От петък до неделя дневните температури ще остават отрицателни почти в цялата страна, минималните ще бъдат от около минус 8, минус 10, до минус 5-6 градуса. В местата с ясно време и стихване на вятъра, които според сегашните сценарии няма да са толкова много, ще има и стойности до около и под минус 15 градуса.

Бавно повишение на температурите ще настъпи към понеделник-вторник. Подробности очаквайте в следващите дни.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар