След потопа! 9 са жертвите на бурите в Европа

23 декември 2019 08:00   2349 прочита


Броят на жертвите от бури, които се стовариха върху Испания, Португалия и Франция, се увеличи до девет души в неделя, докато регионът се подготвя за още по-силни ветрове и валежи. 

Бурите Елза и Фабиен доведоха до преливането на реки, прекъснаха електропроводи, изкорениха дървета и прекъснаха железопътния и въздушния транспорт през региона, оставяйки повече от 118 000 домакинства без ток. 

Досега двама души са загинали в Португалия, а седем са убити в Испания, най-тежко засегнатата държава. Последната жертва е рибар, който бил пометен от скалите в морето в Каталуния. 

Местните власти заявиха, че трима полицаи и още един рибар трябвало да бъдат спасявани, след като се опитали да спасят мъжа в курортно градче на 100 километра североизточно от Барселона. 

Смъртните случаи в Испания включват жена от Южна Корея, убита от отломки, паднали от сграда в Мадрид, и холандец, който се удари, докато карал сърф в лошото време край Андалуския бряг. 

Докато отслабналата като сила буря Елза се движеше над Великобритания в събота, бурята Фабиен бързо се придвижи, носейки съ себе си вятър със скорост 170 километра в час до Галисия в северозападна Испания, принуждавайки отмяната на 14 полета според испанския летищен оператор Aena. 

Около 8000 домакинства в Галисия бяха без ток поради щети, причинени на електропроводи от вятъра, казаха местните власти. 

Осем градски парка в Мадрид останаха затворени в събота заради силните ветрове. 

Испанските власти обаче заявиха в неделя, че Фабиен се отдалечава бързо. 

Паркове и гробища също бяха затворени в Бордо в югозападна Франция в събота, докато циркът Arlette Gruss, който беше поставен в голяма палатка на главния площад на града, отмени три спектакъла. 

Метеорологичното бюро на Франция предупреди 15 региона в югозападната част на страната за лошото време, докато бурята очука атлантическото крайбрежие на страната. 

Вятърът беше със скорост до 148 км / ч при Сокоа, на югозапад близо до границата с Испания. 

Летищата на остров Корсика бяха затворени заради приближаващите бури. Фериботите също бяха временно спрени. /БГНЕС 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар