Скопие ще поиска от Турция екстрадиция на извършителя на двойното убийство в РСМ

07 декември 2023 00:19   2324 прочита
кадър: Nova
кадър: Nova


кадър: Nova

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога подписа искането за екстрадиция на обвинения за двойно убийство Люпчо Палевски, информират от ресорното министерство.

Оттам поясняват, че след като документът бъде преведен на турски език, веднага ще бъде изпратен на турските власти - Министерството на правосъдието на Република Турция, предаде Нова тв.

„Очакваме съдействие със съдебните власти на Република Турция и действия от тяхна страна в най-кратки срокове, след което Люпчо Палевски ще бъде изправен пред съдебните власти у нас“, се казва в официалното писмо от Министерството на правосъдието.

По-рано ведомството поиска от компетентните турски власти обвиняемия да остане в ареста до приключване на процедурата.

Днес македонският премиер Димитър Ковачевски изрази благодарност за успешното сътрудничество с на Турция, България и Турция за откриването и ареста на Палевски.

Ковачевски, който е на посещение в Европейския парламент, също изрази благодарност на Хърватия, която по собствена инициатива е извършила проверка на своя територия и е информирала партньорските служби, както и за отличното сътрудничество в рамките на Интерпол.

Палевски избяга от Скопие към Белград, след което премина през България до Турция, преди да бъде задържан.

Любчо Палевски е известен на обществеността като бивш строителен предприемач и бивш собственик на местен седмичник.

От председател на градската организация на СДСМ, Палевски впоследствие се позиционира като радикален проруски националист и създава политическо движение „Трета“. Той организира протести пред българското посолство в Северна Македония и години наред разпространява антибългарска пропаганда в македонските медии. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар