Скандали разтърсиха Олимпиадата: Може да отнемат злато на Русия, санкция за Иран  

10 февруари 2022 06:47   2975 прочита


 

Много е вероятно Русия да загуби златото в отборното състезание във фигурното пързаляне, което бе спечелено в понеделник. Причината - положителната проба на 15-годишната Камила Валиева за триметазидин. Освен това най-талантливата и ефектна фигуристка, считана за фаворит №1 в Пекин, може да пропусне индивидуалния турнир. Вече втори ден по случая работят юристи от Руския олимпийски комитет и МОК. Официално изявление по темата се очаква утре в 07:00 ч. българско време, посочва gong. bg 
 
Триметазидин е препарат, който се предписва при сърдечни проблеми. Доказано е, че това вещество не влияе върху подобряването на спортното представяне. Тестът на Валиева е направен през декември, а веществото е забранено за употреба и в извънсъстезателния период. Според източници от Пекин концентрацията на триметазидин е микроскопична, а пробите, взимани от Валиева след тази, са чисти. 
 
„Триметазидинът е допинг от 2014 г. Използва се за предотвратяване на ангина пекторис (б. р. стенокардия) и други съдови заболявания, използва се и в психотерапията. Триметазидинът, подобно на мелдония, няма ефект върху тренировъчния процес и резултатите", заяви спортният лекар Игор Завялов за  
Настоящата ситуация е изключителна деликатна, включително относно разгласяването на информация, защото възпитаничката на Етери Тутберидзе е непълнолетна. Освен това заради възрастта си Валиева попада в категорията на т. нар. защитени спортисти, за които има особена категория по отношение на наказанията за употреба на допинг. 
 
По Коледа миналата година Камила Валиева спечели титлата на Русия при жените, а десетина дни по-късно стана европейска шампионка. 
Камила Валиева 
БГНЕС 


Междувременно иранският скиор алпиец Хосеин Савех-Шемшаки е поредният спортист на Олимпиадата в Пекин с положителна допинг проба. 
 
За разлика от руската фигуристка Камила Валиева, обаче, пробата на 36-годишният Савех-Шемшаки е от понеделник. Тя е показала неочаквано високи нива на анаболен андрогенен стероид, производно на мъжкия полов хормон тестостерон. 
 
"Спортистът не може да се състезава, тренира или да участва в каквато и да е дейност по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. Той има право да оспори налагането на временната санкция", се казва в съобщението на агенцията. 
 
Олимпиадата в Пекин е трета за иранеца, който дебютира във Ванкувър през 2010-а, а четири години по-късно участва и във Сочи. 
Източник: gong. bg 
 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар