Ситуацията ще се усложни през зимата! Болниците са готови за шест месеца 

28 септември 2020 06:14   2209 прочита


 
 

 
Трябва да има добра информираност и брифинги. Виждате колко е страшно, когато се изпусне контрола. Бъдещето на оперативния щаб ще е да сме едни информатори. България засега е един малък остров, който задържа броя на случаите на COVID-19. 

Това каза проф. Балтов в "Неделята на NOVA" по Нова тв. 

"Ген. Мутафчийски е генерал. Той може да бъде председател на такъв щаб, когато имаме извънредно положение, но когато имаме действащ министър на здравеопазването и е наш колега, той ще поеме отговорност кой да помага и кой не", обясни още директорът на "Пирогов". 

"Това, което ген. Мутафчийски направи, беше изключително полезно и хората трябва да разберат, че го направи само за да спаси здравето на хората. Мутафчийски е един перфектен колега и направи всичко възможност за времето, в което беше начело на Щаба", заключи той. 

Според проф. Балтов самата смъртност не е свързана само с ковид инфекцията. 

"Ние сме застаряваща нация и има много хора със сърдечносъдови заболявания. Коронавирусната инфекция не засяга само белия дроб, но и сърцето. Когато има един голям брой на сърдечно болни, нормално е на повече хора здравословното им състояние да се влоши", каза той. 

Проф. Балтов съветва хората със симптоми да не чакат да се влошат, за да се обърнат към лекар. 

"Вирусът съществува. Устойчив е, но не съм забелязал да има мутации. Четох, че в САЩ вирусът вече минавал и през маската - няма такова нещо. В Южна Америка, когато дойде зимата, случаите рязко се покачиха. Ако това може да ни говори нещо, то е само да се подготвим. 

Очаквам ситуацията да се усложни през зимните месеци", заключи той и увери, че болниците са готови да поемат новите случи за шест месеца напред. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар