Синдикатите се оттеглят от тристранния съвет

21 ноември 2011 00:01   3451 прочита

Готвят протест на 30 ноември, Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи кабинета за пенсионната реформа

КНСБ и КТ “Подкрепа” се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Двата синдиката организират национална демонстрация пред парламента и митинг-шествие на 30 ноември от 11.00 часа. Причината е несъгласието с намерението на правителството да бъде увеличена с година възрастта за пенсиониране още от следващата година.

Синдикатите започват и събирането на подписка за ефективни стачни действия в цялата страна, обяви президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев.

Според последните планове на кабинета, през 2012 г. жените ще се пенсионират на 61 години, а мъжете на 64. Внезапната промяна притесни много българи, на които им остава малко до пенсия.

Синдикатите не одобряват резкия скок на възрастта. Твърдят, че правителството няма основания да го прави и че трябва да се помисли как да има повече приходи, а не как да се намаляват разходи. КНСБ и КТ “Подкрепа” недоволстват и от реформите, които се готвят в държавната администрация - премахването на клас “прослужено време” при определянето на заплатите.

Излизането от съвета за тристранно сътрудничество означава провал в преговорите по всички важни социални и икономически теми, които този съвет разглежда.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изрази своята подкрепа за предвижданите от кабинета реформи в пенсионната система. От там настояват и да отпаднат класовете не само в публичния, а и в реалния сектор. От асоциацията се обявиха и за увеличаването на възрастта за пенсиониране и на годините за трудов стаж, необходими за придобиване на право на пенсия. По думите им икономическата криза, съчетано с демографските проблеми в страната, обективно налагат промени в пенсионната система. Годишно в България придобиват право на пенсия около 90 000 души, като две трети от тях остават да работят, отбелязват от асоциацията и настояват да се преразгледат и правилата за ранното пенсиониране.

Преди дни Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявиха, че също подкрепят премахването на т.нар. класове. От БСК препоръчват да се преразгледа системата за ранно пенсиониране, тъй като съотношението между работещи и пенсионери се влошава.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар