Силвио Берлускони няма да се кандидатира за президент на Италия   

23 януари 2022 07:11   1488 прочита


 

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони обяви решението си да не се кандидатира за президент на републиката. Така той премахва пречката пред междупартийните преговори за издигането на единен кандидат на изборите за в парламента на 24 януари, предаде Ройтерс. 

Номинирането на настоящия премиер Марио Драги да заеме президентския пост е най-вероятния изход от преговорите. Но не е ясно дали широката коалиция, която го подкрепя, ще издигне кандидатурата му поради опасения, че излизането  

Берлускони каза, че иска Драги да остане начело на правителството до края на парламентарния мандат през 2023 г. "Реших да предприема нова стъпка по пътя на националната отговорност, като моля тези, които ме предложиха, да се откажат да споменават моето име за президентството на републиката ", се казва в комюникето на Берлускони. 

Коалиция от десни партии го е помолила да се кандидатира за президент, но той едва ли ще бъде избран, защото за целта е необходима подкрепата на повече от хиляда парламентаристи и делегати на регионите при тайно гласувана, посочи Ройтерс. 
 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар