Сидни се сдоби с първия биткойн-банкомат

16 април 2014 13:45   4001 прочита
Подобен автомат, който се намира в Холандия. Архив. Снимка: EPA
Подобен автомат, който се намира в Холандия. Архив. Снимка: EPA


Подобен автомат, който се намира в Холандия. Архив. Снимка: EPA

Първият банкомат за дигиталната валута биткойн беше монтиран в Австралия, предаде ИТАР-ТАСС. Той се намира в един от популярните търговски комплекси в центъра на Сидни.

Клиентите могат да обменят биткойни за австралийски долари, да извършат обратната операция, а също така да превеждат биткойни на сметките на други потребители в Австралия или в чужбина. Новият апарат на външен вид не се отличава от обикновените банкомати, но ползването му е по-сложно и няма да бъде анонимно.

„За нас е важно да познаваме клиентите си, затова трябва да сканираме самоличността им, да имаме тяхна снимка и телефонните им номера”, обясни изпълнителният директор на компанията оператор ABA Technology Крис Гузовски.

За да ползва банкомата, потребителят ще трябва да въведе пин код от четири символа, да му бъде сканиран палеца и да потвърди номера на телефона си.

Въпреки по-сложното ползване Гузовски е убеден, че биткойн-банкоматът ще бъде търсен от жителите на Сидни. Компанията му планира да инсталира такива банкомати през април и май в търговските центрове на всички големи австралийски градове, а до края на годината - на всички главни летища на страната.

За първи път виртуалната валута бе представена през 2008 г., но стана по-популярна през 2009 г. В световната мрежа сега има общо около 12,7 милиона биткойна. В момента стойността на един биткойн се колебае около 520 щатски долара.

източник: btvnews.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар